Onze interactieve kaart is niet beschikbaar voor jouw mobiel. Als je een tablet hebt, draai deze dan horizontaal, of bezoek deze website op je computer.
Oostelijke Gobiwoestijn
Hamriin Hiid Klooster Oostelijke GobiwoestijnSlapen in een ger in de Oostelijke GobiwoestijnHamriin Hiid Klooster in de Oostelijke GobiwoestijnOostelijke GobiwoestijnSlapen in de Transmongolië ExpressKameelrijden in de Oostelijke Gobiwoestijn MongoliëTsagaan Els Zandduinen Oostelijke Gobiwoestijn MongoliëTranssiberie Express, Schilderij Tudev, Mongolie

Oostelijke Gobiwoestijn

Voeg bouwsteen toe

Het leven in de woestijn

Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit was de Gobiwoestijn een groen woud. Door de eeuwen heen heeft de woestijn kunnen uitbreiden en maakt de woestijn ook een deel uit van China.

Je zal tijdens je verblijf verschillende plekken bezoeken onder begeleiding van een gids en chauffeur. Je rijdt met een jeep diep de woestijn in om de Tsagaan Els duinen te bewonderen en bezoekt boeddhistische kloosters waar je het geheim van Danzan Ravjaa ontdekt. Je maakt kennis met een familie die een kamelenfokkerij runt, waarna je zelf een ritje op een kameel mag maken.

Dit is een mooie tussenstop op de treinroute van Ulan Bator naar Beijing. Ontdek de leegte en ruimte van een van de grootste woestijnen ter wereld en ervaar het nomadenbestaan tijdens je overnachting in een authentieke ger.

Compleet Oostelijke Gobiwoestijn

Vervoer

 • Treinticket van Ulan Bator naar Sainshand (tweede klasse, vierpersoons coupé)
 • Privéchauffeur tijdens de gehele bouwsteen

Verblijf

 • Slapen in de Transmongolië Express
 • Slapen in een traditionele privéger
 • Alle maaltijden zijn inbegrepen
 • Verlenging of inkorting mogelijk

Activiteiten

 • De Tsagaan Els zandduinen
 • Een versteend woud
 • Khamriin Khiid klooster
 • Kameel rijden in de woestijn
 • Het museum van Danzan Ravjaa

Duur

3 dagen, 2 nachten

Prijs

• Comfortvariant: € 474,- per persoon, vanaf 2 personen

Let op: Deze bouwsteen is in verband met het klimaat mogelijk van 1 mei t/m 1 oktober.

Programma in’t kort

Dag 1: je reist met de nachttrein van Ulan Bator naar Sainshand. Je komt de volgende dag vroeg in de ochtend aan.

Dag 2: je rijdt diep de Gobiwoestijn in om de Tsagaan Els duinen te bewonderen. Je bezoekt het versteende woud en rijdt terug naar Sainshand. Voordat je weer de trein op stapt bezoek je het museum van Danzan Ravjaa.

Dag 3: volledig programma met gids en chauffeur waarbij je de legende van de boeddhistische monnik Danzan Ravjaa achterhaalt. Daarnaast bezoek je een familie die midden in de woestijn een kamelenfokkerij runt. Hier maak je een tochtje op de rug van een kameel.

Dag 1: Nachttrein naar de Oostelijke Gobiwoestijn

Groot en droog

De trein vertrekt  ’s avonds uit Ulan Bator, de hoofdstad van Mongolië, op weg naar China. Maar voordat je naar China reist maak je een stop in de Gobiwoestijn om één van ’s werelds grootste woestijnen nader te ontdekken.

Als je door het raam van je coupé naar buiten kijkt zie je dat de heuvels en groene steppen plaats maken voor rotsen en geel zand. Hier en daar groeien nog wat grassprieten op de verder kale grond maar je bevindt je onmiskenbaar in een woestijn. Dit is de Gobiwoestijn, Mongools voor “groot en droog”.

Tijdens deze bouwsteen verblijf je één nacht in de beroemde Transmongolië Express. Je ontvangt schone lakens voor je bed bij binnenkomst van de trein. Soms wordt om een kleine vergoeding gevraagd van een paar euro. In elke wagon vind je een toilet die over het algemeen netjes wordt bijgehouden.

Je kunt kiezen tussen een tweede klasse coupé, waarbij je met vier mensen een coupé deelt, of een privécoupé waarbij we de vier plaatsen reserveren.


Dag 2: Zandduinen

Je eigen ger

Je verlaat de trein voordat deze de grens met China bereikt. Je stapt uit in een klein stadje in het zuidoosten van Mongolië, Sainshand. Het is een stoffig stadje dat midden in de Gobiwoestijn ligt.

Transsiberië Express, Ger tent kamp Mongolie

Op het station ontmoet je de chauffeur die je naar een gerkamp brengt, wat verder in de Gobiwoestijn ligt. In het kamp staan verschillende gers, dit zijn de traditionele huizen waarin Mongoolse nomaden al eeuwen leven.

Het zijn ronde tenten gemaakt van vilt die gemakkelijk zijn op te breken en te vervoeren. Van buiten zien de tenten er sober uit, maar aan de binnenkant is de tent ingericht met vrolijk gekleurde tapijten, bedden, kussens en kisten. Het contrast met de kale woestenij van de uitgestrekte Gobiwoestijn is opmerkelijk.

Je krijgt een privéger toegewezen waar je de komende nacht slaapt.

Pure Gobi

Na het ontbijt staat je een mooie dag te wachten. Vandaag maak je nader kennis met de diepe Gobiwoestijn. Na het ontbijt vertrek je naar de Tsagaan Els zandduinen in het Zuiden. Na een hobbelige rit in de Jeep zie je de duinen in de verte verschijnen. Hier zie je de Gobiwoestijn op haar puurst, een eindeloze zee van zand, samengepakt in golvende duinen.

Hierna bezoek je een versteend woud. als je de uitgestrekte droge vlaktes nu bekijkt is het moeilijk voor te stellen, maar eens bevond zich hier een groen woud.

Transsiberië Express, Zandduinen in de Gobiwoestijn Mongolië

Kameelrijden in de woestijn

Je keert weer terug naar het gerkamp voor de lunch. ‘s Middags bezoek je een familie die kamelen fokt. Je ziet hoe men hier in de woestijn leeft en zijn brood verdient. Je gids helpt je om met de familie te praten. De familie vertelt je over hun leven, hun bedrijf en over het gebruik van kamelenmelk. Natuurlijk maak je ook een ritje op de rug van een kameel.

Aan het einde van de middag keer je weer terug in het gerkamp. In de restaurant-tent geniet je van een Mongools avondmaal. Dit is de ideale plek om verhalen uit te wisselen met andere reizigers in het kamp.


Dag 3: De geheimen van de woestijn

Je bezoekt na het ontbijt een aantal heilige boeddhistische plekken waar een bijzonder verhaal achter schuilt, de geheimen van Danzan Ravjaa.

De schatten van Danzan Ravjaa

Transsiberië Express, Danzan Ravjaa en Tudev MongolieDanzan Ravjaa was een excentrieke monnik die leefde in de 19e eeuw. Naast monnik was hij onder meer kunstenaar, componist, en dichter. Hij was zeer geliefd en had vele volgelingen maar Danzan Ravjaa was ook een eigenzinnige man die er geen moeite mee had om beledigende uitingen te doen aan het adres van de Mantsjoes, die in die tijd China regeerden.

Het Mantsjoe hof liet zich echter niet ongestrafd beledigen en stuurde een huurmoordenaar af op Danzan Ravjaa. Eén van de volgelingen van Danzan Ravjaa zwoer zijn vermoorde leermeester eeuwige trouw en begon de traditie van Takhilch. Als Takhilch beloofde de volgeling alle kunstschatten die Danzan Ravjaa ooit had geproduceerd te beschermen voor het Mongoolse volk. Decennialang werd de traditie in het diepste geheim overgedragen van vader op zoon.

Toen de Sovjets in de jaren ’30 Mongolië binnenvielen wist Tudev, de toenmalige Takhilch, een deel van de schatten van Danzan Ravjaa veilig te stellen door ze te begraven in de Gobi woestijn.

De schatten lagen een lange tijd verborgen in de Gobiwoestijn, totdat de communistische regering in 1990 viel. Pas sinds die tijd weet de wereld van het bijzondere verhaal van Danzan Ravjaa en van de geheime eed van de Takhilch.

108 grotten

Je begint bij de zogenaamde 108 grotten. In deze grotten mediteerde de monnik Danzan Ravjaa soms maanden achtereen. Daarnaast kwam hij kwam hier om te schilderen en te schrijven.

Stupa’s

Vervolgens bezoek je de negen stupa’s die recentelijk gebouwd zijn om Danzan Ravjaa te eren. Terwijl je hier door de woestijn wandelt, leidt je gids je naar restanten van prehistorisch hout dat is versteend.

Khamriin Khiid klooster

Hierna vertrek je naar het Khamriin Khiid klooster. In 1820 werd hier door Danzan Ravjaa een klooster gesticht maar in de jaren ’30 van de vorige eeuw vernietigden de Sovjets alle tempelgebouwen. Enkele jaren later is hier weer een nieuw klooster opgebouwd en sindsdien leven hier weer monniken die het werk van Danzan Ravjaa voortzetten.

Sainshand

Je rijdt weer terug naar Sainshand. Hier bezoek je het museum van Danzan Ravjaa. De museumstukken die je hier ziet zijn bewaard gebleven door de zorg en toewijding van de Takhilch. Het verhaal van Danzan Ravjaa is nauw verbonden aan de Gobi woestijn en dit museum is de ideale afsluiting van een bijzonder bezoek aan de woestijn en de mensen die hier wonen. Je neemt afscheid van je gids en chauffeur en stapt ‘s avonds weer op de trein richting China.

 

 • Comfortvariant Oostelijke Gobiwoestijn

  Je overnacht in een traditioneel gerkamp in de Gobiwoestijn bij Sainshand. Je slaapt in een privéger, een ronde nomaden tent die van binnen prachtig is ingericht. Alle maaltijden zijn inbegrepen, voor de treinreis naar Sainshand krijg je een ingepakte lunch mee. Houd rekening met eenvoudige omstandigheden.

  Duur: 3 dagen, 2 nachten

  Prijs: € 474,-

  Prijs per persoon (op basis van 2 personen)

     
Voeg bouwsteen toe

Misschien vind je deze ook leuk…

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Be the first to review “Oostelijke Gobiwoestijn”