De klassieke route in de winter: van Moskou naar Vladivostok

Reisperiode: november/december 2019
Jouw Transsiberië reiziger: Vader en dochter Huber
Vakantiebestemming: Rusland (Transsiberië Express)
Bouwstenen: Moskou, Yekaterinburg, Krasnoyarsk, Baikalmeer en Vladivostok
Reisduur: 17 dagen


Vader en dochter gingen voor een waar treinavontuur in de winter van 2019. Een reis die al jaren op het verlanglijstje van vader stond; als treinrem-expert had hij al heel wat treinavonturen beleefd. Deze keer reisden ze in 2 weken met de beroemde Transsiberië Express, de klassieke route  van Moskou naar Vladivostok. Een waar winterwonderland in dit seizoen.

”Mijn vader en ik zijn twee weken door Rusland gereisd: met de Transsiberië Express. Wij hebben stops gemaakt in Moskou, Yekaterinburg, Krasnoyarsk, Irkutsk/Baikalmeer en Vladivostok. Wij hebben zo veel beleefd! Ongelofelijk mooi was het.

Mijn vader heeft vroeger bij Knorr-Bremse gewerkt, een bedrijf, die de remmen voor treinen produceert. In de medewerker-tijdschrift van de Knorr-Bremse is ook een reportage over de reis gepubliceerd, omdat mijn vader eigenlijk al aan het begin van zijn carrière met de Transsib wilde reizen, maar toen kwam ik en het is niet gebeurd tot mijn vader in pensioen ging.. 

In elk stad hadden wij een gids. Onze highlight: het Stolby Nationaalpark in de buurt van Krasnoyarsk. Mijn vader is al een beetje ouder, maar het was goed te doen voor hem: super!

Wij raden een reis door Rusland met de Transsiberië Express sterk aan, maar vooral georganiseerd door Your Planet.”

Zie het artikel hieronder (met de vertaling daar onder) en een klein fotoverslagje van hun reis weer daar onder. Veel leesplezier!

Artikel over de treinreis

Artikel Transmongolië Express winter

Artikel Transmongolië Express winter

1e bladzijde:

TRANSSIBERIË EXPRESS

9.300 Kilometer door ijzig Rusland

Een oud-collega, werd in  Canada en Noord-Amerika al op kou getest, en na drie jaar van pensionering bij Knorr-Bremse (een bedrijf, die de remmen voor treinen produceert), komt er een lang gekoesterde droom uit: een reis met de Transsiberië Spoorlijn van Moskou naar Vladivostok.

2e bladzijde:

Foto’s links: Een bezienswaardigheid van Moskou is de St. Basil’s Kathedraal op het Rode Plein. De langste spoorlijn ter wereld loopt ook door de industriële stad Jekaterinenburg. De reis met de Transsiberië Express is vermakelijk. Kleine dorpjes en grote bruggen zijn altijd een kijkje waard – of de ochtendnevel van de rivier de Angara in Irkutsk in de buurt van het Baikalmeer.

Foto’s rechts: Veel locals rijden op de route, soms ook soldaten. Roken kan je duur komen te staan, maar het personeel in de restauratiewagon zorgt hartelijk voor alle gasten. Met Aeroflot vliegen we vanaf Vladivostok terug naar München.

Tekst links:

Johann Huber heeft na bijna 33 jaar bij Knorr-Bremse, meest recent in Sales Rail, nu genoeg tijd om te reizen. Vorige november / december reed hij in twee weken met zijn dochter Theresa over de klassieke Trans-Siberische route die begint in Moskou en eindigt in Vladivostok aan de Stille Oceaan. “Het was een geweldige ervaring ”, zegt hij. Eigenlijk had ik deze reis al in 1985 gepland, kort na zijn indiensttreding bij Knorr-Bremse, maar toen kwam de zwangerschap van zijn vrouw.

Daarom genoot Huber nog meer van deze reis. Tijdens zijn verblijf in Moskou verbleef hij in het Hotel National doordrenkt van geschiedenis, direct aan het Rode Plein. ‘Dus de weg naar het Kremlin was kort.‘ Deze stad met zijn weelderige pracht en moderniteit is zeer indrukwekkend. Vervolgens klommen Huber en zijn dochter  op de “trein van treinen” voor de eerste etappe van 32 uur en 1.815 kilometer. De reis is verrassend leuk geweest. ”Eerst reis je door Taiga landschap van de Wolga vlakte met berkenbossen en open velden, dan steek je de Oeral over naar Azië en rijdt door de Tataarse steppe. Een bijzonder gezicht zijn de kleine dorpjes langs de route en de imposante bruggen over de kilometerslange ijzige rivieren: een lust voor het oog.”

Vastberaden treinbegeleiders

In twee dagen zijn ze in Jekaterinenburg, een belangrijke Economisch centrum. Huber was bijzonder tevreden over de culturele diversiteit. “We konden spontaan en goedkoop aan de avondkassa van het operagebouw tickets kopen voor de uitvoering van Borodin’s ‘Prince Igor’. ‘We gingen weer verder met de Transsiberië Express: de volgende 36 uur tot aan de stop in Krasnoyarsk over de Jenissei op km 4.101.

Tekst rechts:

“We hadden een het compartiment alleen voor ons gereserveerd ‘, zegt Huber. “Maar in hele trein waarin een gemengd publiek reisde, inclusief wat soldaten, heerste er altijd een aangename sfeer. Daar zorgen de vastberaden treinbegeleiders voor. Zo stond er een hoge boete op roken.”

Brute kou van min 43 graden

Huber registreert als treinexpert natuurlijk veel technische details. “Er zijn eindeloos veel goederentreinen met steenkool op deze levenslijn van Siberië – voor de warmtekrachtcentrales in de steden. ‘Ze zijn waarschijnlijk met de regelklep van Knorr-Bremse KAB60 uitgerust, die voor de Russische GOST-standaard en temperaturen geschikt is.

Het enorme Baikalmeer is een hoogtepunt van de reis. ‘Maar toen we in Irkoetsk aankwamen (kilometers 5.191), sneeuwde het zo hevig dat we praktisch niets
konden zien, ”herinnert Huber zich. Na een overnachting in Listvyanka, aan de oever van het meer, compenseerde het weer met een blauwe, heldere lucht met uitzicht op de kust.

Daarna volgde het langste stuk naar Vladivostok op 9.302 kilometer. ‘Toen ik Ulan Ude passeerde, bleek de thermometer -43 graden aan te slaan.” Huber herinnerde zich zijn tijd in
Noord-Amerika en Canada toen hij daar twee en een half jaar als engineering manager werkte voor de regelklep DB60, voor de AAR-markt. ”In die winters waren er vergelijkbare temperaturen.”

Na twee dagen in de bloeiende metropool aan de Pacific, reizen ze naar huis met Aeroflot. Terug naar het niet-zo-koude München


Fotoverslag reis

Moskou

Huber Transsiberië Express Moskou Moskou, Rusland Lekker eten in Moskou

Lichtjes in Moskou Moskou, Rusland

Onderweg met de Transsiberië Express

Onderweg met de Transsiberië Express Eten in de trein, Transsiberië Express Eten in de trein, Transsiberië Express

Onderweg met de Transsiberië Express Onderweg met de Transsiberië Express

Yekaterinburg

Yekaterinburg, Rusland Yekaterinburg, Rusland

Bezoek aan Yekaterinburg met de Transsiberië Express

Trammetje in Yekaterinburg in Rusland Yekaterinburg in de avond

Krasnoyarsk

Krasnoyarsk Stolby National Park Eekhoorn in Krasnoyarsk Stolby Nationaal Park in Krasnoyarsk, Rusland

Orkestbezoek in Krasnoyarsk

Irkutsk & Listvyanka

Aan het Baikalmeer in Rusland Aan het Baikalmeer in Rusland De Kazankerk in Irkutsk

Listvyanka, Rusland Aan het Baikalmeer in Rusland

Aan het Baikalmeer in Rusland

Taltsy Museum Listvyanka in Rusland Irkutsk, Rusland

Irkutsk, Rusland

Vladivostok

Vladivostok in de winter Vladivostok in de winter

Vladivostok in de winter

Vladivostok uitzicht Transsiberië Express 

 

 

Vladivostok Transsiberië Express

Brief aan Your Planet na de reis


 

Lees meer verhalen