Het Russische en Mongoolse leven écht leren kennen

Reisperiode: 9 juli t/m 2 augustus 2019
Jouw Transsiberië reiziger: de familie Bakker (ouders en dochter)
Vakantiebestemming: Mongolië & Rusland (met Naadam festival)
Bouwstenen: Naadam festival, Gobiwoestijn, Olkhon Island, Yekaterinburg & Moskou
Reisduur: 25 dagen


Dit gezin had een droomreis, een ultieme vakantie in gedachten. Het kan zomaar de laatste keer zijn dat tienerdochter Silke mee wil gaan.. Het plan was: het nomadenfestival Naadam in Mongolië combineren met de treinreis door Mongolië en Rusland naar Moskou. Ze wilden een paar speciale plekken aandoen om het échte lokale leven ervaren. Ook sjamanen vonden ze interessant. Dus werd gekozen om Olkhon Island en Mongolië in ieder geval aan te doen.

Dit is hun verhaal met belevenissen en tips..

Het traditionele nomadenfestival: Naadam

Het bijwonen van het Naadam festival is een fantastische ervaring. Wij waren erg blij dat we overdekt zaten, want het was ontzettend warm. De jonge gids was enthousiast en sprak zeer goed Engels. Hij ging ook mee naar de Gobi-woestijn.

Tip 1: de parade op het plein 

Aanrader is de parade op het plein de dag voorafgaand aan de officiële opening in het stadion. Op het plein zie je dan van heel dichtbij alles voorbij komen en je kunt daar het allerbest foto’s maken. Echt heel mooi. Op het laatst van de parade was er nog een soort van modeshow op een groot podium met traditionele kleding. Echt heel mooi en ZO ontzettend kleurrijk.

Gobi woestijn

Nu verder naar West Mongolië. Het land heeft mij gelijk in zijn greep. De laatste 3 jaar is het warmer dan ooit in de woestijn, aldus de boer.. Maar ik zie de veerkracht, die is groot. Dat gaan ze voorlopig wel “overleven”.

De afwisseling van overnachting bij familie en gerkamp was fijn. 41 graden in de auto en buiten 38 graden en dan dat stof, dan is het fijn om een keer te kunnen douchen.

Tip 2: Ga voor een 4wheel-drive in Gobi en Olkhon

De chauffeur was gelukkig zeer ervaren en een schat. Het is echt heel goed om met zo’n 4wheel-drive Range Rover (was een Hyundai of zo) door de Gobi te gaan i.p.v. met zo’n Russisch koekblikje (zoals veel reizigers in Mongolië).  Onze chauffeur was bovendien TOP. Geweldige vent. Hem gunnen we iedere toerist die deze trip door de Gobi maakt.

Tijdens de reis in de trein hebben we vanaf Irkutsk alleen met Russen gereisd. Geen buitenlandse toerist te zien, althans niet in ons treinstel. De treinstewardessen waren zeer bezorgd  dat wij op tijd binnen waren. Voorlopig ga ik niet weer zoveel dagen met de trein. Ik voelde me een gevangene, die kon luchten tijdens de korte stops.

Olkhon Island

Olkhon-island viel ons wat tegen. Op Olkhon-island hadden we zelf een dagtour geregeld, los van Your Planet. De 4*4 die door Your Planet was georganiseerd in Mongolië zit echt veel beter. Zo’n Russisch koekblikje was echt afzien en niet leuk (een helm nodig). We konden aansluiten in een karavaan met andere jeeps, op dezelfde plekken en tijd eten, heel veel chinezen, stugge chauffeur, die racede als een gek om weer snel thuis te zijn. Zo anders dan de Mongoolse chauffeur, die ook zeer snel reed. hij werd door een collega Schumacher genoemd.

Achteraf had het voor ons niet gehoeven deze trip over het eiland. In plaats daarvan hadden we (achteraf) liever een rustdag op het strand doorgebracht. Maar ja, wij hadden natuurlijk eerst de Gobi gedaan en later in de reis nog zo’n dagtrip op het eiland. Als je de reis andersom doet ervaar je het waarschijnlijk anders. Wij waren het door elkaar schudden op de onverharde wegen op een gegeven moment wel zat. Ha, ha.

Een sjamaan heb ik helaas niet meer gesproken, ik ben er ook niet actief mee bezig geweest. Als je met een sjamaan wil afspreken moet je ter plekke een afspraak inplannen en als de omstandigheden ”goed voelen” maken ze een afspraak met je. Wel veel “heilige plekken” gezien op het eiland.

Toprestaurant Irkutsk – Rassolnik

Tip 3: Restaurant Rassolnik

Het restaurant Rassolnik dat Your Planet had aangeraden vonden we lastig om te vinden. Maar dit restaurant is echt zo ontzettend leuk en gezellig dat het je als reiziger absoluut bij zal blijven. Een must-visit! Het eten is bovendien ook zeer goed.

Hierbij dus even een uitgebreide uitleg over hoe je er komt:

РАССОЛЬНИК (Rassolnik)

ul. 3 Lyulya, Irkutsk is het adres, maar dat kunnen mensen op straat niet goed lezen.

Ze kunnen wel РАССОЛЬНИК lezen, zoals op het kaartje staat en “belangrijk” de visuele herkenning (oranje bord met die wolf).  Het zit wel aan de doorgaande straat.

Bijzondere afwisseling: appartement in Yekaterinburg

Het appartement in Yekaterinburg was bijzonder en een leuke afwisseling. Leuk om mee te maken. Vooral de toegangsdeuren waren bijzonder, alsof het appartement een kluis was. Beneden een zware deur en op de verdieping nog 2 deuren, de laatste gecapitonneerd.

Moskou

20 jaar geleden waren we al eens in Moskou geweest. Maar Moskou van nu en 20 jaar geleden is niet te vergelijken: wat een verschil! Heel veel Chinezen en luxe winkels. Voor de gemiddelde Rus is wonen in de stad, en dan vooral in de buurt van het Kremlin niet te betalen. Ook was er veel leegstand van winkels.

Wij wilden bij het Radissonhotel wat drinken, maar zagen er vanaf, te duur en we waren underdressed. Op de begane grond waren er winkels met Rolls Roys, hermelijnen bontmantels en ongeprijsde juwelen.

Wij hebben toen in een café er naast wat gedronken. Hier zaten de nieuwe rijke Russen, met waterpijp, dealtjes te sluiten. De obers waren zeer dienstbaar. Herby’s fleecejack werd zelfs op een standaard naast zijn stoel gehangen.

Tip 4:  Boottocht met diner in Moskou

Nog een tip in Moskou om bij het Radissonhotel, vanaf een Stalinistische torenflat, een boottocht te boeken met diner (was toen mijn verjaardag, maar dat doet even niet ter zake). Je bent dan 2 – 3 uur onderweg en je ziet de stad verlicht.

Dit was ook een aanrader en een tip van Anna, onze gids . Zij is ook even met ons meegelopen naar de metro en daar heeft ze een (dag) kaart voor ons geregeld. Haar Russisch is iets beter dan de mijne.  Zij was werkelijk geweldig. Een erg lieve meid die een fantastische gids was. Ook een aanrader en het is mooi als je direct op de eerste dag al met een gids op pad gaat. Dan heb je daarna nog tijd om andere zaken in de stad te zien.

Moskou is prachtig. Zeker ook ’s avonds met al die lichtjes in de grote winkelstraat en op het rode plein. Prachtig.

Tot slot..

Het was een bijzondere reis, geen ”relax-vakantie”, want thuis hadden we een paar dagen nodig gehad om weer bij te komen.

Mongolië en zijn bewoners heeft ons hart gestolen. Alleen al het meemaken van het Naadam festival maakt de reis al geslaagd. Zo kleurrijk en relaxed.

De gidsen in Yekaterinburg en in Moskou waren van toegevoegde waarde. De geschiedenis van Rusland ging meer leven door hun verhalen.

Het was een prachtige reis. Af en toe wel vermoeiend, maar erg goed geregeld. Ook het afhalen van de trein en het ophalen bij de hotels was goed geregeld. Dank je wel.

 

Lees meer verhalen