Het spectaculaire Mongoolse Naadam festival | juli 2021

Beleef het unieke, kleurrijke Naadam festival: Mongoolse nomadenspelen

Al eens gehoord van het Naadam festival in Mongolië? Krijg tijdens dit festival een uniek inkijkje in de bijzondere nomadencultuur. Deze belevenis is nog vrij onbekend bij het grote publiek. Daar houden wij van! Eén van onze favoriete festivals, die je volgens ons zeker wil meemaken als je in dit prachtige land rondreist.

Wat houdt dit bijzondere nomadenfestival precies in en wat kun jij als reiziger verwachten? In deze blog lees je meer over dit jaarlijks terugkerende evenement.

Kleurrijk voorproefje

Benieuwd naar deze belevenis? Bekijk hieronder het filmpje met de spectaculaire openingsceremonie van het Naadam Festival in 2020.

Wat houdt het festival in? En wat zijn de mogelijkheden om het festival zelf bij te wonen? Lees onder het filmpje snel verder.

Mongol Naadam Opening Ceremony | MNB World

Mongol Naadam Opening Ceremony | MNB World Happy Mongol Naadam! 🇲🇳

Posted by MNB World on Friday, 10 July 2020

Datum Nadaam festival in 2021?

Het Naadam festival vindt in 2021 plaats net buiten Ulan Bator tussen 11 en 13 juli en is een zeer bijzondere belevenis. Lees in deze blog verder voor ons aanbod voor join-in reizen.

Combineer dit event met een reis door Mongolië of tijdens je avontuur met de Transmongolië Express. Stel je reis samen met onze favoriete locaties, via Your Planet’s bouwstenen.

Lees hier de ervaringen van reizigers over deze toffe bestemmingen.


Een bezoek op individuele basis of met een groepje?

Wij bij Jouw Transsiberië Reis zijn gespecialiseerd in individuele reizen op privébasis. Mogelijkheden om het spectaculaire Naadam festival op privébasis in Mongolië bij te wonen doen we al een aantal jaar. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Maak dit unieke evenement nu ook mee tijdens één van de join-in reizen die we aanbieden!

Wat houdt join-inreizen in?

De join-inprogramma’s die we verderop in deze blog omschrijven, zijn in internationaal gezelschap met een groepsgrootte van maximaal 9 personen. De groep wordt begeleid door een lokale Engelstalige gids en is exclusief accommodatie in Ulan Bator.


Waarom wordt er een Naadam festival gehouden?

Het Naadam festival wordt ook wel de nomadenversie van de Olympische Spelen genoemd. Je ziet unieke nomadensporten en ervaart de spectaculaire opening- en eindceremonie. Alles draait deze dagen om de sterkste of snelste Mongool. Het hele land staat op z’n kop.

De geschiedenis van het Naadam festival gaat terug tot de 11e eeuw, waar Genghis Khan het festival organiseerde als training voor zijn strijders. Tegenwoordig wordt het nationale festival gehouden om de onafhankelijkheid te vieren, na de roerige geschiedenis van het land. 

Het spectaculaire en kleurrijke festival is de perfecte manier om van de Mongoolse cultuur te proeven. Je bent samen met duizenden lokale, fanatieke toeschouwers en de feestelijke sfeer zit er goed in.

Welke spelen staan er centraal?

Tijdens het festival staan er drie spelen centraal: Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Deze worden ook wel de ‘drie mannelijke vaardigheden’ genoemd, al doen vrouwen tegenwoordig ook mee aan de paardenraces en het boogschieten. Deze vaardigheden waren belangrijk als strijder van Genghis Khan zijnde.

Naast de sportieve activiteiten kun je genieten van veel muziek en parades, uitgedoste Mongolen en lokale lekkernijen. 

Kortom een hele interessante, culturele belevenis!

 


Mongools worstelen

De favoriete sport van de Mongolen,  is het Mongools worstelen. Al eeuwenlang wordt deze sport beoefend om de Mongoolse kracht en mannelijkheid te tonen. Ghengis Khan liet zijn leger met elkaar worstelen om ze zo fit mogelijk te maken. Gekleed in een onderbroek, een gekleurd jasje en hun grote Mongoolse laarzen gaan de mannen elkaar te lijf en proberen ze elkaar op de grond te duwen voor de overwinning. Deze sport kan dan ook niet ontbreken in het Naadam festival.

De winnaar beweegt zijn armen op en neer, zoals een adelaar met zijn vleugels wappert.

Om het worstelen in het grote stadion te kunnen bekijken, moet je er snel bij zijn! Deze wedstrijden zijn altijd snel uitverkocht.


Paardenraces

Paardrijden zit in het bloed van de Mongolen. Al op jonge leeftijd leren nomadenkinderen in Mongolië paardrijden. Deze worden met name gebruikt als vervoersmiddel. Het is dan ook niet zo gek om te zien dat de deelnemers aan de race allemaal jonge kinderen zijn. Tijdens het Naadam festival strijden de kinderen iets buiten de stad op de groene steppes om de eerste plek op hun kleine, maar krachtige paarden.

De paarden zijn kleiner dan wij gewend zijn, net pony’s. Ideaal voor de kinderen dus.

Een grappig feitje is dat de paarden in Mongolië geen naam krijgen, want, zo beredeneren de nomaden, dieren zijn niet jouw bezit. Als ze naar een bepaald paard verwijzen noemen ze gewoon de uiterlijkheden. Zoals ”het slanke, donkerbruine paard met die lichte manen”.


Boogschieten

Wat kinderen ook al van jongs af aan meekrijgen, is het boogschieten. Je kunt haast wel zeggen dat ze met een boog in hun handen worden geboren. Het is dan ook niet zo gek dat deze sport ook terug te vinden is op het Naadam festival.

Tijdens het festival vormen de Mongolen teams van 5 tot 10 mannen of vrouwen. In hun mooiste Mongoolse klederdracht schieten zij hun pijlen van 75 meter afstand op blikken die omver moeten vallen.

Boogschiettoernooi Naadam festival Mongolië


Het Naadam festival in Mongolië bijwonen

Dit bijzondere Naadam festival meemaken tijdens je rondreis in Mongolië of met de Transmongolië Express? We bieden je drie mogelijkheden:

Optie 1: Tweedaags join-inprogramma Naadam festival – 11 t/m 13 juli 2021

Dit tweedaagse arrangement is gemakkelijk te combineren met een rondreis door Mongolië. In het grote nationale stadion maak je samen met duizenden Mongolen de grote openingsceremonie mee. De Mongoolse president houdt een toespraak en je aanschouwt de optredens van dansers, atleten, paardrijders en muzikanten tijdens een indrukwekkende show.

Uiteraard ben je tijdens deze twee dagen ook aanwezig bij de worstelwedstrijden, paardenraces en het boogschieten.

Prijs via Jouw Transsiberië Reis

De prijs is vanaf € 687 per persoon, op basis van twee personen en is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Huidig aantal aanmeldingen: 0 personen
 
 Inbegrepen in de prijs:

 • 2 overnachtingen in centraal viersterrenhotel Ulan Bator
 • Entreetickets voor de openings- en sluitingsceremonie
 • Het volledige programma van het Naadam festival
 • Naadam Galaconcert
 • Engelssprekende gids
 • Lunch & diner
 • Galadiner op 11 juli
 • Vervoer tussen de activiteiten
 • 1 liter drinkwater per dag, per persoon

Programma in ‘t kort:

Dag 1: Bezoek aan de openingsceremonie van het Naadam Festival. Naderhand lunch en bezoek aan worstel- en boogschietwedstrijden. ‘s Avonds is er een gezamenlijk diner.

Dag 2: Bezoek aan de paardenrace buiten de stad. Je neemt plaats bij de finishline met een lunchbox. Naderhand terug naar Ulan Bator voor een worstelwedstrijd en afsluitende speech door de Mongoolse president.

Dag 3: Vervolg van je reis.


Optie 2: Zesdaagse join-inreis Spectaculair Mongools Naadam festival – 10 t/m 15 juli 2021

Een dag voor het festival kom je aan in Ulan Bator en maak je het Nationale Kostuumfestival mee en aanschouw je de vele verschillende en prachtige klederdrachten. Tijdens dit arrangement maak je hetzelfde mee als het twee-daags arrangement, plus meer! Je wordt meegenomen naar de beste locaties om van het festival te kunnen genieten.

Verder maak je kennis met Ulan Bator door een bezoek te brengen aan musea, het Winterpaleis en de Zaisan gedenksheuvels. Ook verblijf je een nacht in een comfortabele Mongoolse ger.

Prijs via Jouw Transsiberië Express:

De prijs is vanaf € 1362 per persoon, op basis van twee personen en is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Huidig aantal aanmeldingen: 0 personen
 
 Inbegrepen in de prijs:

 • Driesterrenaccommodatie in het centrum van Ulan Bator
 • Accommodatie in het gerkamp
 • Entreetickets voor de openings- en sluitingsceremonie
 • Het volledige programma van het Naadam festival
 • Naadam Galaconcert
 • Engelssprekende gids
 • Maaltijden zoals beschreven in het programma
 • Vervoer tussen de activiteiten
 • Entree Terelj Nationaal Park
 • 1 liter drinkwater per dag, per persoon

Programma in ‘t kort:

Dag 1: Aankomst in Ulan Bator. ‘s Avonds vier je de vooravond van het festival bij het Nationale Kostuumfestival. Ook is er een welkomstdiner in een lekker restaurant. (incl. diner)

Dag 2: Opening van het Naadam festival in het Nationale Stadion met een toespraak van de Mongoolse president en optredens van dansers, atleten, paardrijders en muzikanten. Na de lunch ben je aanwezig bij de wedstrijden van de Mongoolse worstelaars en boogschieters. ‘s Avonds is er een Mongools folklore concert en een galadiner. (incl. ontbijt, lunch & diner)

Dag 3: Met je gids rijd je een uur buiten Ulan Bator voor de paardenraces. Je neemt met een lunchbox plaats aan de finishline. Naderhand rijd je terug naar het Nationale Stadion voor meer Mongools worstelen. (incl. ontbijt, lunch & diner)

Dag 4: Na het ontbijt verlaat je de stad en vertrek je richting de mooie landschappen van Mongolië. Je brengt een bezoek aan het beroemde Genghis Khanbeeld waarna je doorrijdt naar Terelj Nationaal Park. Bezichtig de verbluffende rotsformaties, bossen en grasvelden en bezoek Turtle Rock en de Arayabal tempel waar je een uitzicht over het hele park hebt.

Naderhand breng je een bezoek aan een echte nomadenfamilie waar je kennismaakt met de levensstijl en gastvrijheid van de Mongolen. Na een ritje op het paard diner je in een restaurant in het gerkamp waar je verblijft. (incl. ontbijt, lunch & diner)

Dag 5: Je ontbijt in een gerkamp waarna je terugrijdt naar Ulan Bator. Je brengt met je gids een bezoek aan het museum van de Nationale Mongoolse Historie en aan het Sukhbaatarplein waar in 1921 de onafhankelijkheid van Mongolië werd uitgeroepen. Naderhand lunch je bij een Mongools buffet met barbecue en roerbakgerechten.

‘s Middags bezoek je het Bogd Khan Paleismuseum, ook wel bekend als het Winterpaleis wat ooit het thuis was van de laatste koning van Mongolië. Hierna ga je naar de Zaisan gedenksheuvel. Deze heuvel gedenkt de overwinningen die behaald zijn door de Sovjets tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je geniet hier van een prachtig uitzicht over de stad. (incl. ontbijt & lunch)

Dag 6: Na het ontbijt wordt je naar het treinstation of de luchthaven gebracht voor het vervolg van je reis. (incl. ontbijt)


Optie 3: Naadam festival op maat

Uiteraard is het ook mogelijk om het Naadam festival op individuele basis te bezoeken. We kunnen een reis op maat voor je samenstellen, helemaal aangepast aan jouw wensen.

Lees meer over onze aanbevolen bouwstenen in Mongolië. Bijvoorbeeld ideaal te combineren met onze bouwsteen Hoogtepunten Mongolië.

Daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het platteland, waar de bewoners hun eigen, lokale Naadam festival vieren en wedstrijden houden.

Van 6 t/m 7 juli is er bijvoorbeeld een gratis lokaal Naadam festival in Kharkhorin!


Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een van de opties of heb je vragen? Bel of mail ons gerust. Onze Mongolië & Transsiberië Reisspecialist helpt je graag verder.

Lees meer verhalen