Must in Moskou: metrotour

Your Planet reiziger Brenda maakte in 2019 een reis met de Transmongolië Express. Zij schreef voor ons een blog over de mooiste metrostations van Moskou. 

De ondergrondse metro van Moskou

Met onze persoonlijke gids Rita gingen we Moskou zowel ondergronds als bovengronds verkennen. Ik had in Nederland al wel wat opgezocht over de metro van Moskou dus was daar in het bijzonder wel heel benieuwd naar. De ondergrondse is iets wat als je in Moskou bent echt niet mag overslaan. het staat bol van allerlei symboliek, waarbij ik wel benieuwd was naar het station waarbij de lokale bevolking de bronzen beelden aanraken voor geluk en allerlei andere zaken welke wenselijk zijn.

Bij het eerste station kregen we de algemene weetjes zoals de snelheid van de treinen (70 kilometer per uur) stations liggen 2 kilometer uit elkaar, elke twee minuten komt de volgende en de machinist wacht niet op passagiers maar op tijd. De Russen duwen elkaar daarom om de metro in te komen, ze gebruiken geen derde rails voor spanning maar hebben een goot waar springers in kunnen liggen mochten ze zich bedenken, de spanning rail zit aan de zijkant verborgen.

Kurskaya Station

Het eerst station was kurskaya wat een mooi station en lampen heeft in de vorm van tanks. Verder niet echt veel te vermelden over dit station.

Komsomolskaya Station: net een balzaal

Het tweede station was Komsomolskaya station wat tevens mijn eega’s  haar favoriete station was. Het lijkt ook eerder een balzaal dan een metrostation. De 72 achthoekige witmarmeren pilaren hebben naast de ondersteunende functie ook een grote decoratieve functie. Aan het dak hangen een aantal grote kroonluchters. Tussen deze kroonluchters zie je acht prachtige mozaïeken die belangrijke gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis laten zien.

Komsomolskaya Station in Moskou

Prospekt Mira

Volgende station was Prospekt Mira Oorspronkelijk genaamd Botanichesky Sad (Ботанический Сад) na de botanische tuin van de Moskouse Staatsuniversiteit die zich in de buurt bevindt, ontwikkelt het thema van dit station de connotatie van de naam in de algehele kleurtint. De bogen worden geconfronteerd met wijd uitlopend wit marmer en zijn bekroond met een keramisch bas-reliëf fries gemaakt van bloemenelementen. Een station waar de lucht gezuiverd wordt door middel van ventilatie met buiten lucht het verschil is echt merkbaar. Verder wel mooi maar niet echt bijzonder.

Novoslobodskaya: kunstig station

Volgende station was Novoslobodskaya je vindt op dit metrostation prachtige glas in lood panelen.

Novoslobodskaya Station in Moskou

Net als de andere stations van de ringlijn is het station gebouwd in de Stalinistische-barokstijl en rijkelijk versierd, maar het meest opvallend op dit metrostation zijn de 32 gebrandschilderde panelen. Deze panelen zijn aangebracht in een koperen lijst en met verlichting aan de achterzijde zodat ze opvallen en elk hun eigen verhaal vertelt.

Paneel Novoslobodskaya Station in Moskou

Belorusskaya: prachtig plafond

Volgende station Belorusskaya de naam spreekt voor zich – in waardering van de Slavische broeders Republiek Wit-Rusland (Wit-Rusland). De hal van het station is bekleed met lichtgekleurd marmer. Een typisch wit Russisch embleem is afgebeeld in de vloer en herhaald in de mozaïekbeelden van het gewelfde plafond. Het plafond is het absolute hoogtepunt in deze hal en hier hebben mozaïekontwerpers eerst het Florentijnse mozaïek uitgevoerd. Natuursteen werd gebruikt in plaats van gekleurd glas of Smalt. De afbeeldingen geven allerlei gewoonte weer vanuit belarus.

Plafond Belorusskaya Station in MoskouMayakovskaya: luchtvaartmozaïek

Volgende station was Mayakovskaya. Het naar Vladimir Majakovski genoemde station Mayakovskaya heeft als thema de luchtvaart in de Sovjet-Unie. Er hangen mozaïeken op het plafond. Fluorescerende materialen bezorgen een ruim uitzicht. Dit metrostation won overigens de Grote Prijs voor architectuur in New York en door de goede akoestiek kan men een stem van de ene naar de andere kant goed verstaanbaar horen.

Teatralnaya: muziek en dans uit de Sovjet tijd

Volgende station was Teatralnaya Station. Kristallen lampen in bronzen lijsten bevestigd aan het midden van de kamer geven de centrale hal een feestelijke uitstraling. Het gewelf van de centrale hal is versierd met caissons en majolica bas-reliëfs van Natyla Danko over het thema van de theaterkunst van de USSR, vervaardigd door Leningrad Porcelain Factory. Deze bas-reliëfs zijn een serie van veertien verschillende figuren, die elk muziek en dans uit verschillende nationaliteiten van de Sovjet-Unie vertegenwoordigen.

Zeven mannelijke en zeven vrouwelijke figuren gekleed in hun nationale kostuums voeren een etnische dans uit of spelen een typisch etnisch muziekinstrument. De serie omvatte Armenië, Wit-Rusland, Georgië, Kazachstan, Rusland, Oekraïne en Oezbekistan. Elke figuur wordt vier keer gereproduceerd voor een totaal van 56 figuren. Aanvankelijk was de vloer van zwart-en-geel graniet patroon als een schaakbord; echter in 1970 werden de gele panelen vervangen door grijs.

Plostsjad Revoljoetsi: station met de beelden

Het laatste station was Plostsjad Revoljoetsi, het station met de beelden. Het is een station aan de Arbatsko-Pokrovskaja-lijn van de Moskouse metro. Het ligt tussen de stations Arbatskaja en Koerskaja in de wijk Tverskaja van het Centrale Administratieve District van Moskou. Het betreft een pylonenstation met in dit geval een diepe fundering. Het station is genoemd naar het bovenliggende Revolutieplein dat tot 1918 Wederopstandingsplein heette. Alle beelden, behalve de pioniers, zijn zittend, bukken of knielend om ze in te passen op de hoeken van de bogen. Hierom werd ook gezegd dat het Sovjet-volk werd uitgebeeld. De beelden zijn om deze onnatuurlijke houding bekritiseerd, maar Stalin vond het prachtig.

 

Lees meer verhalen