Omgekeerde Transmongolië Express – van Beijing naar Moskou

Reisperiode: september 2018
Jouw Transsiberië reiziger: Bela & Iorus
Vakantiebestemming: Rusland, Mongolië & China
Bouwstenen: Beijing, Datong, Hoogtepunten Mongolië, Baikalmeer & Moskou
Reisduur: 23 dagen


Wist je dat je de Transmongolië route ook ”andersom” kunt doen? Vanaf Beijing via Mongolië naar Moskou. Kies je voor deze optie? Dan zijn er meestal minder (buitenlandse) reizigers in de trein en heb je daardoor een grotere kans om met locals in de coupé te zitten. Bela en Iorus kozen voor deze optie en kwamen vol enthousiaste verhalen terug.

Lees hieronder een impressie van hun reis en klik op de volgende link naar hun pagina met zeer professionele, fantastische foto’s van hun route: China, Mongolia And Russia 2018

Startpunt Beijing met hoogtepunt Chinese Muur

Wat China betreft, was de Chinese Muur – en dan met name het oude gedeelte – zeker het hoogtepunt. Het was een flinke klim om bij de muur te komen, maar dat was het absoluut waard. Bijna geen andere toeristen (wat een contrast met het nieuwe stuk!) en soms had je door de begroeiing ernaast niet eens meer door dat het toch best hoog boven de grond zat. Heel erg mooi.

Chinese Muur

Beijing zelf vonden we niet bijster interessant, ook al is er genoeg te zien. We hebben flink rondgelopen door de Hutongs en bij toeval een drumdemonstratie in de drumtower meegepakt. Ook een taxi pakken was een leuke klus – blij dat we een kaartje van het hotel bij ons hadden met het adres in het Chinees! Echt een tip dus.

door Iorus & Bela

Uitgehouwen Boeddha’s in Datong

Na Beijing zijn we ook nog in het mooie Datong geweest, met zijn indrukwekkende Yungang grotten met zijn uitgehouwen Boeddhabeelden.

door Iorus & Bela

Treinreis & grensovergang

De treinen waren prima en ook de restauratie was eigenlijk op alle trajecten waar zo’n wagon was meer dan prima. We hadden in Beijing ook al wat noedels in een bakje (cupnoodles) en dergelijke ingeslagen in een enorme supermarkt (ook ontzettend leuk om rond te kijken), zodat we voor het stuk Mongolië en Rusland ontbijt en lunch hadden. Ook zijn er op veel stations winkeltjes of staan er (zeker in Siberië – ongeveer tussen Irkutsk enKrasnoyarsk) dames op het perron hun appels of huisgemaakte dumplings te verkopen. 

De grensovergang naar Mongolië, die wij ‘s avonds deden, was interessant. Wij konden in de trein blijven zitten. Op het moment dat deze weer ging rijden en de Chinese officials (die als een zwerm sprinkhanen op de trein afgekomen waren) onze paspoorten nog hadden, keken we elkaar wel even aan.

Gelukkig bleken we toen naar het rangeerterrein te gaan zodat er een ander onderstel onder de trein gezet kon worden. We hebben met al onze medereizigers zitten kijken hoe dat in zijn werk ging, dat was erg gezellig. Uiteindelijk toch maar ons bed opgemaakt, ons paspoort weer in ontvangst genomen en gaan slapen. En toen na een half uur het contingent Mongoolse officials verwelkomd. Dit keer ging het allemaal gelukkig ietsje sneller.

door Iorus & Bela

Mooiste van de reis: Mongolië rondreis

Mongolië was voor ons het mooiste gedeelte van de reis en het zou goed kunnen dat we nog eens teruggaan. We hebben maar een klein stukje gezien, maar al wel een indruk kunnen krijgen van de enorme hoeveelheid verschillende landschappen. Vooral de Orkhon vallei en Terelj National Park vonden we heel bijzonder. De mensen waren ook zeer vriendelijk (een aantal woordjes Mongolisch leren wordt enorm gewaardeerd), ook al ging communicatie voornamelijk via onze gids.

De keer dat we stopten om bijvoorbeeld foto’s van half-yaks te maken, werden we ook meteen uitgenodigd om in de ger gefermenteerde paardenmelk en wodka te komen drinken. (tip: niet te veel van drinken want onze magen zijn niet echt aan de bacteriën gewend die daar in zitten lol). Accommodaties waren ook prima en na twee nachten hadden we zelf de gietijzeren houtkachels goed door, zodat we het best warm hielden.

door Iorus & Bela

Ulan Bator was al weer een hele stad. Weer heel anders dan de rest van Mongolië. Hier hebben we het nationaal museum nog bekeken op eigen gelegenheid in het centrum van de stad.

door Iorus & Bela

Activiteiten in Listvyanka en Irkutsk

Op naar Irkutsk en Listvyanka aan het Baikalmeer, waar we naar een uitzichtpunt gelopen zijn (sneller dan de langzame skilift) en een boottochtje gemaakt hebben. Deze activiteiten kun je ter plekke regelen. We waren blij dat we ietsje langer aan het meer (in Listvyanka) zaten in plaats van meer tijd in Irkutsk door te brengen, want dat hadden we vrij snel gezien. Wat dat betreft geven we de voorkeur aan natuur boven steden.

door Iorus & Bela

Wel heeft Irkutsk een hele mooie rood/wit/blauwe Russisch Orthodoxe kerk en de chauffeur die ons ophaalde vanaf het meer was meer dan bereid ons daar even langs te rijden, want deze kerk ligt ruim uit het centrum. Toch hebben we ons ook prima vermaakt in de binnenstad van Irkutsk. Mijn man heeft zelfs nog even een Russische kapper bezocht (tot grote hilariteit van de lokale kappers en klanten), waar hij keurig geschoren weer vandaan kwam.

door Iorus & Bela

En toen het treingedeelte vanaf Irkutsk langs het Baikalmeer naar Moskou. Deze vier dagen duurden mij iets te lang, maar dat zal komen omdat het landschappelijk niet heel verschillend was en ook omdat we de tijd niet hadden nog ergens tussendoor uit te stappen. Maar wanneer kom je weer per trein drie keer binnen vijf uur rond half elf op een station aan vanwege tijdzones? Dus boekje lezen, spelletje doen, berkenbomen tellen en dan kom je de tijd wel door.

Citytrip-waardig Moskou

Moskou was heel erg leuk en mooi. Wij zaten in de buurt van het rode plein en daar konden we ook prima nog laat ‘s avonds over straat. De metrostations zijn erg bijzonder, al was het maar vanwege de kroonluchters boven het spoor. Wij hebben dan ook (ook vanwege een paar uur regen) flink wat stations bekeken. En hoewel we geen stedenmensen zijn, is deze stad zeker een citytrip waard.

We hebben een erg leuke reis gehad en zijn weer heel wat ervaringen rijker. Wil je een impressie krijgen van onze gehele reis? Check dan onze pagina met alle foto’s van onze prachtige reis: China, Mongolia And Russia 2018

Nogmaals dank voor het organiseren van deze reis!

Lees meer verhalen