Met de trein door Rusland, Mongolië en China

Reisperiode: september 2017
Jouw Transsiberië reiziger: Arnold & Irma
Vakantiebestemming: Rusland, Mongolië en China
Bouwstenen: Moskou, Baikalmeer, Hoogtepunten Mongolië en Beijing
Reisduur: 24 dagen


Wij hebben enorm van deze prachtige reis genoten. Alles was door Your Planet perfect geregeld, zoals een overzichtelijk reisschema met plaatselijke contactpersonen, de transfers van en naar hotels, de hotelovernachtingen en de treintickets die we ter plekke ontvingen.

Moskou

Het hotel bevond zich vlakbij een metrostation en in de buurt van winkeltjes en eetgelegenheden. Met de metro was je binnen 20 minuten in het centrum. Samen met een Engelssprekende gids hebben we een stadswandeling gemaakt. Eerst hebben we een aantal prachtige metrostations bezocht en daarna zijn we langs een aantal hoogtepunten van Moskou gewandeld. ’s Middags hadden we nog tijd over om zelf de stad verder te verkennen.

De volgende dag zijn we op eigen gelegenheid naar het station gereisd.

Transsiberië Express door Rusland, Mongolië en China Transsiberië Express trein

 

 

 

 

 

 

Treinreis

We hebben enorm genoten van de treinreis. Een hele mooie ervaring om op deze manier te reizen en mensen te ontmoeten. Tijdens het traject Moskou – Irkutsk zaten meerdere Nederlanders in ons treinstel. In de andere trajecten (Irkutsk – Ulan Bator en Ulan Bator – Beijing) hebben we weinig Nederlanders gezien, wat we ook heel leuk vonden.

We hadden het enorm getroffen met onze coupégenoten. We hebben leuke mensen ontmoet en een gezellige tijd met elkaar beleefd. Ook met de Russen in onze coupé (meestal korte trajecten) hebben we geboft en leuke gesprekken gevoerd. Vaak in gebrekkig Engels en met handen en voeten. Helaas bevonden zich in ons treinstel een aantal dronken Russen. Deze werden door de Provonitska goed in de gaten gehouden. Een dronken Rus, die voor overlast zorgde, werd door de spoorwegpolitie in een ander treinstel geplaatst.

Tijdens alle trajecten hebben we ons geen moment verveeld. Wij hebben regelmatig in het gangpad gestaan en genoten van het uitzicht, foto’s gemaakt en gesproken met medereizigers. Verder hebben we ons vermaakt met lezen, puzzelen en muziek luisteren. De langere stops zijn prettig, zodat je even uit de trein kunt stappen, frisse lucht kunt scheppen en eten/drinken kunt kopen.

De grensovergang Rusland – Mongolië is inderdaad een dingetje. In totaal hebben we daar 7 uur over gedaan. We hadden voldoende eten, drinken en toiletpapier bij ons en wisten vooraf wat ons te wachten stond.

Listvyanka en Irkutsk

In Listvyanka verbleven we in een heerlijk pension. We hadden een ruime kamer met balkon en uitzicht over het Baikalmeer. De eigenaresse is een vriendelijke en fijne gastvrouw. We hebben in het pension gegeten; prima eten voor weinig geld. Er was zelfs gelegenheid om de was te laten doen, waar we dan ook gebruik van hebben gemaakt.

De vrije dag aan het Baikalmeer hebben we besteed door naar de kabelbaan te wandelen en te genieten van het uitzicht. Het was heerlijk om na 4 dagen treinreis weer te kunnen bewegen.

In Irkutsk hebben we door de stad gewandeld. Heel leuk om de ‘groene lijn’ op het trottoir te volgen. Zo kom je langs bijna alle hoogtepunten. De Kazankerk bevindt zich niet op de ‘groene lijn’ maar is de moeite waard om te bezoeken. ‘s Avonds hebben we heerlijke Russische gerechten gegeten in restaurant Rassolnik.

De volgende dag hebben we inkopen voor de treinreis gedaan en zijn met de tram naar het station gereisd.

Irkutsk en Listvyanka Irkutsk en Listvyanka

 

 

 

 

 

 

 

 

Mongolië

Mongolië was echt wel één van de hoogtepunten van onze reis. Het landschap is prachtig, uitgestrekt en adembenemend. De mensen zijn erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Onze gids sprak goed Engels en de chauffeur deed zijn best om Engels te leren. We hebben een fijne tijd met elkaar gehad. Voor ons was het een nieuwe ervaring om paard te rijden en een kamelentocht te maken.

De overnachting bij de herder familie was een unieke ervaring. De eenvoud en het primitieve leven dat zij leiden heeft ons geraakt en gelijke tijd hebben we daar enorm van genoten. Wij vonden het Terelj Park prachtig, mede door de herfstkleuren. In het Hustai National Park hebben we meerdere groepen wilde Takhi paarden gezien. Tijdens ons verblijf in een ger-kamp hebben we een optreden van een keelzanger en slangendanseres bijgewoond.

We hebben prachtig weer gehad. Overdag zonnig en 15 – 20 °C. De nachten waren vaak koud, soms tegen nachtvorst aan.

Mongolië Transmongolië Express Mongolië Transmongolië Express

 

 

 

 

 

 

Beijing

In Beijing verbleven we in een knus hotel in een hutong wijk. Deze wijk bevat smalle straatjes vol met voetgangers, fietsers en riksja’s. We zijn hier weinig westerse toeristen tegengekomen. In de buurt van ons hotel waren veel leuke eettentjes en restaurants.

We vonden de Chinese Muur bij Mutianyu drukker en meer toeristisch dan verwacht. Oorspronkelijk zouden we naar Jinshanling gaan, maar dit gedeelte is tijdelijk gesloten. Bij Mutianyu zijn we met de kabelbaan omhoog gegaan en met de rodelbaan naar beneden. Op zich is het wel een mooi gedeelte van de Muur met steile stukken en wachttorens. Hoe verder je loopt hoe rustiger het wordt.

De volgende dag hadden we een dagexcursie met bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede, Verboden Stad, Olympische tuinen en Zomerpaleis.

Tijdens onze laatste dag in Beijing hebben we het hijsen van de vlag bij zonsopkomst op het Plein van de Hemelse Vrede bijgewoond. Een korte ceremonie van hooguit 5 minuten waar dagelijks duizenden Chinezen op af komen.

Beijing Transmongolië Express Beijing Transmongolië Express

 

 

 

 

 

 

Al met al een indrukwekkende en goed georganiseerde reis, die we niet snel zullen vergeten.

 

Arnold en Irma

 


 

Lees meer verhalen