Transsiberië Express in de winter | Een aanrader

Durf jij de Transsiberië Express in de winter aan?

Als beste reistijd voor het reizen met de Transsiberië of Transmongolië Express raden we meestal het voorjaar of najaar aan. Toch is de Transsiberië Express in de winter ook een echte aanrader!

Durf je het avontuur aan en ben je niet bang voor een beetje kou, overweeg dan zeker ook de wintermaanden. Welk seizoen is immers beter om het échte Siberië te ontdekken dan de ijskoude winter? Denk hierbij aan besneeuwde taiga en een feeëriek sneeuwlandschap met als toppunt het bevroren Baikalmeer.

Baikalmeer uitzicht panorama

Doordat weinig Westerse toeristen de Transsiberië Express in de winter aandurven, zul je bovendien voornamelijk in contact komen met de lokale bevolking. Zo word je helemaal opgenomen in het Russische wintergevoel terwijl je met de trein door een magisch sneeuwlandschap reist.

Temperatuur Transsiberië Express

Welke temperatuur moet je eigenlijk verwachten tijdens een reis met de Transsiberië Express in de winter? Hieronder vind je de gemiddelde minimumtemperatuur voor de maanden januari en februari.

Moskou: -13 graden Celcius
Irkutsk (Baikalmeer): -19 graden Celcius
Vladivostok: -13 graden Celcius
Ulan Bator: -28 graden Celcius
Harbin: -18 graden Celcius
Beijing: -7 graden Celcius

Lekker warm in de Transsiberië Express

Yekaterinburg transsiberië express in de winterDe kou is uiteraard wat veel mensen tegenhoudt om te reizen met de Transsiberië Express in de winter.

Wanneer je echter goed voorbereid op reis gaat, valt deze kou best wel mee. Zorg bijvoorbeeld voor extra lagen kleding, waarbij thermisch ondergoed zeker geen overbodige luxe is. Door het dragen van verschillende lagen kleding, kun je de verschillende temperaturen gedurende de reis heel wat makkelijker aan.

In de trein is het overigens lekker warm en staat de verwarming altijd hoog aan. Hier hoef je er enkel voor te zorgen dat je snel wat warms kunt aantrekken wanneer je even naar buiten wil tijdens een stop.

Welke Transsiberië route neem je in de winter?

Het hoogtepunt van de Transsiberië Express in de winter is zonder twijfel het bevroren Baikalmeer. In de wintermaanden bevriest het meer volledig en rijden er zelfs auto’s op het ijs. Wat dacht je van een wandeling op het diepste zoetwatermeer ter wereld? Of een tripje met de hovercraft? Wat je ook verkiest, je zal sowieso de meest indrukwekkende winterfoto’s kunnen maken.

Baikalmeer auto

Zoals je misschien al weet, zijn er drie mogelijke routes: de Transsiberië Express, de Transmongolië Express en de Transmantsjoerije Express. Een stop bij het Baikalmeer is gelukkig mogelijk bij alle drie. Waar zit het verschil dan tussen de verschillende routes en welke is het leukst in de wintermaanden?

Transsiberië Express in de winter

De Transsiberië Express rijdt van Moskou naar Vladivostok. Onderweg kun je verschillende stops in Rusland maken.

Datsja winter krasnoyarsk

Bij deze route reis je dwars door Rusland en het Siberische landschap. Kies je voor deze route, dan kies je voor de meest ultieme Ruslandervaring in de winter.

Tip: Slaap een nacht in een echte Russische datsja en maak de Siberische winterervaring helemaal compleet.

Transmongolië Express in de winter

De Transmongolië Express gaat van Moskou naar Beijing via Mongolië. Bij deze route combineer je drie landen en drie totaal verschillende culturen en landschappen.

ger mongolië winterDoordat deze route door Mongolië voert, is deze optie de grootste uitdaging in de winter. Wanneer je Mongolië op een unieke manier wilt verkennen, verlaat je immers de hoofdstad Ulan Bator en maak je kennis met het echte nomadenleven. Dit wil zeggen dat je overnacht in een ger, een traditionele ronde nomadentent. Deze tenten worden verwarmd met een houtkachel, maar wanneer het vuurtje uitgaat of wanneer je naar het toilet moet, zul je onmiddellijk het harde winterbestaan van de nomaden leren kennen.

De temperatuur in Mongolië kan ‘s nachts dalen tot -40 graden Celcius. Zeker wanneer je buiten Ulan Bator reist, mag je de kou niet onderschatten.

Tip: Als je het aandurft om in de wintermaanden buiten Ulan Bator te reizen, dan raden wij je aan om in goed verzorgde gerkampen te verblijven. De faciliteiten zijn daar moderner dan bij nomaden en het vuurtje in de kachel wordt ‘s nachts weer voor je opgestookt. Wil je meer comfort dan kun je beter voor een hotel in Ulan Bator gaan en vanuit daar enkele leuke daguitstappen maken.

Transmantsjoerije Express in de winter

De Transmantsjoerije Express gaat van Moskou naar Beijing via Harbin. Hierbij reis je rechtstreeks van Rusland naar China. Deze route wordt in de winter vaker gekozen dan in de zomer. Waarom?

Wanneer je reist met de Transmantsjoerije Express kun je stoppen in Harbin, waar jaarlijks het bekende ijs- en sneeuwsculpturenfestival georganiseerd wordt. In de maanden januari en februari (exacte data verschillen jaarlijks) wordt Harbin omgetoverd tot een heuse winterstad vol unieke winterse activiteiten. Naast het bezichtigen van oneindig veel prachtige ijs- en sneeuwsculpturen, kun je er bijvoorbeeld ook schaatsen, ijsvissen, sleeën en genieten van een ijshockey of ijsvoetbal match.

Tip: Zorg dat je zeker twee nachten in Harbin verblijft. Zo heb je voldoende tijd om de verschillende locaties met sculpturen te bezoeken en kun je ook genieten van een avondbezoek waarbij alle lichtjes aangaan.

Transmantsoerije Express

Tip: Vermijd Harbin tijdens Chinees Nieuwjaar. Gedurende deze periode zal het extra druk zijn door de hoeveelheid Chinese toeristen.


Durf je het aan om in de winter met de Transsiberië Express te reizen en te genieten van deze mooie winterlandschappen? Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij geven graag advies over de stops die het best bij jou passen.

Heb je vragen over het reizen met de Transsiberië Express in de winter, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze Transsiberië Express reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396.

 

Geschreven door: Hanne De Wachter

Lees meer verhalen