Leuke ontmoetingen op de Transmongolië Express

Reisperiode: april 2017
Jouw Transsiberië reiziger: Bertus en Erwin
Vakantiebestemming: Rusland, Mongolië en China
Bouwstenen: Moskou, Baikalmeer, Hoogtepunten Mongolië en Beijing
Reisduur: 22 dagen


Hi Hanne,

We zijn weer thuis. Was een prachtige reis. Ik heb er een blog over bijgehouden. Misschien vind je het leuk om hem even diagonaal terug te lezen.

Vriendelijke groet,

Erwin


Hieronder vind je enkele leuke anekdotes en prachtige beelden uit de blog die Erwin bijhield gedurende de reis met de Transmongolië Express.

Metro Moskou

Metrostation Moskou

Het is indrukwekkend om dat metro systeem in te stappen. Wat een mensenmassa, wat een beweging en wat een drukte. Het metro systeem in Moskou is prachtig. Zeker als je er vanuit architectonisch perspectief naar kijkt. Wat een prachtige versierselen. Natuurlijk zijn ze erg sovjet achtig, maar eigenlijk maakt dat ze ook fraai. Het is in meerdere opzichten bijzonder.

Met de trein van Moskou naar Irkutsk

Een Russische dame staat voor de deur van onze wagon (helaas spreekt ook zij alleen Russisch en geen woord Engels), checkt het ticket en een andere dame begeleidt ons naar de coupe! We zijn de eerste in ons compartiment en dat blijft voorlopig zo: klokslag 13.50 uur vertrekt de trein. Het sneeuwt inmiddels, Moskou ziet er onherkenbaar somber uit en dat doet het landschap dat langzaam aan ons voorbij trekt ook. De volgende stop is over 3,5 uur in Rostov. Nog 5193 km naar Irkoetsk. Dat is een dag of 5 treinen….

trein achterste wagon uitzicht

Vandaag een wandeling door de trein gemaakt. Wij reizen tweede klas en dat is al wat behelpen, maar er blijkt ook een derde klas te zijn. Vol met nors kijkende Russische mannen en vrouwen. Op elkaar gepropt…. en op de een of andere wijze stinkt het er nog meer dan in onze coupe. Vanuit de achterste wagon heb je overigens een prachtig zicht op het land en de rails die we achter ons laten. We rijden eigenlijk niet ver van de grens met Kazakhstan. Best een vreemd idee.

derde klasse transsiberië express

Derde klasse

tweepersoonscoupe transsiberie express

Tweede klasse

 

 

 

 

 

 

Leuke ontmoetingen op de Transmongolië Express

Feest op de transmongolië expressNa de Trojka van gistermiddag is het ijs gebroken. De chocolaatjes kwamen op tafel, een soort Russische whiskey en wij brachten stroopwafels, pinda’s en uiteindelijk noodles in.

We maken kennis aan de hand van foto’s en verhalen over ons werk, de gezinnen en de huizen waarin we wonen. Hoe toevallig kan het zijn. De een heet Walera en de ander ook. Het klinkt een beetje als Jansen & Jansen: Walera & Walera. De een is 37 en de ander 11 jaar ouder. Ze wonen in kleine huisjes ergens in een dorpje in de buurt van Ilanskaya.

De fles whiskey is nog niet leeg of de volgende komt op tafel. Een drankje met een hete peper in de fles. Pittig en meer dan 40% alcohol. Ik ben blij dat Bertus niet drinkt en helder blijft, ik doe nog even mee. Als blijkt dat de oudste van de twee Walera’s  jarig is, tovert Bertus een paar ballonnen uit zijn koffer, een oranje pet en een ring met bewegende ogen. Een verjaardagscadeau. Het is feest en de sfeer zit er goed in.

Het bevroren Baikalmeer

Na een een zwaar ontbijt (we worden echt goed verzorgd: een soort warme griesmeelpap, pancakes, en gebakken ei, zelf gemaakt drinkyoghurt en wat fruit) op weg naar het meer. We wandelen over het ijs, het is doodstil, er zijn amper mensen. Het is prachtig. Terwijl het leven wat op gang komt in het dorp, bekijken we het ritueel voor een school, waar alle kinderen per groep netjes in rijen staan opgesteld en naar een man in net pak (met allerlei medailles op z’n borst) luisteren.

hoovercraft bevroren baikalmeer

Hoogtepunt van de dag is de tocht met de hovercraft. Samen met 3 Russische dames (waarvan er een goed Engels spreekt), glijden we over het ijs, het dorp voorbij richting het beginpunt van de rivier Angara. De hovercraft schiet van het ijs het water over: spectaculair om te zien en mee te maken. Spectaculair zijn ook de zogenaamde Baikal robben die we zien. Helaas niet op de foto vastgelegd, maar het is mooi om ze aan de rand van het ijs in het water te zien zwemmen.

Vijfdaagse rondreis door Mongolië

Er staat ons wel wat te wachten. Vandaag reizen we naar Terelj, waar we turtle rock zullen bezoeken. We verblijven bij een nomadenfamilie en dat zal de komende dagen niet anders zijn.

orkhon vallei landschap

 • Het zijn de vergezichten, het dorre landschap waar de lente met licht groen doorbreekt,
 • het zijn de hoeveelheden vee, de kuddes paarden, schapen, koeien en geiten, die verdeeld over de steppe grazend hun weg vervolgen,
 • het zijn de karkassen of kadavers van vee dat het het niet overleefd heeft en dat ze zomaar laten liggen,

Elsen Tasarkhai zandduinen landschap

 • het zijn de heilige plaatsen (Ovoo’s), waar we linksom om heen moeten lopen en de zorgen achter kunnen laten,
 • het zijn de gekleurde linten, waar de betekenis van de kleur van linten zo prachtig is,
 • het zijn de herders die op hun paard de kudde bijeen houden,
 • het zijn de typische mongolen, met hun prachtige kleding,

Kamelentocht mongolië

 • het zijn die idiote gaten in de grond (3 planken en een gat in het midden), die ze wc noemen
 • het zijn de gebedsrollen bij tempels die je met de klok mee moet draaien, zodat het gebed opstijgt
 • het zijn de Gers waar wij vanavond ook in slapen,
 • het zijn de roofvogels die boven de vlakte vliegen, jacht makend op de hamsters waar we er tientallen van zien,
 • het is het verhaal van Djenghis Kahn en de restanten van zijn rijk en misschien is het ook wel gewoon het land waar nu de elektriciteit is uitgevallen en we zo in het pikkedonker onze Ger moeten vinden, maar
 • het is vooral het landschap dat iedere keer van kleur verschiet en qua vorm verandert

Beijing en de Chinese Muur

Jingshanling chinese muur

We hebben gekozen voor een wat minder bekend stuk muur. Ook omdat deze voor een groot deel nog in originele en vervallen staat is. Het is de muur bij Jinshanling. Om er te komen moeten we met de auto een stuk off the road. Onze chauffeur heeft er moeite mee, maar wij denken met enig plezier terug aan onze trip door Mongolië.

Bovenop de muur begint het ademloos om je heen kijken. De muur is overal en in de ochtendnevel zie je de contouren van de torens en de verdedigingswerken.

Letterlijk en figuurlijk alweer een hoogtepunt van onze reis. Er is veel over te schrijven en te zeggen, maar dat doet het beeld en de ervaring te kort en geen recht. We zijn er geweest en de foto’s zeggen eigenlijk niet eens genoeg. Foto’s maken doe je met groot plezier.

Morgen vliegen we naar huis. Het zit erop. Het was gaaf, echt heel erg gaaf!

Lees meer verhalen