De Russische Keuken | van Bliny tot Borsch

De Russische Keuken volgens reisspecialist Hanne

Voor mijn eerste bezoek aan Rusland, kon ik me niet echt voorstellen wat nu echt authentiek Russisch eten was. Ik had dan ook (zoals verschillende van onze reizigers) verkeerde vooroordelen over de Russische keuken. In mijn gedachten was de keuken niet verfijnd en kon je al helemaal niet lekker uit eten in Rusland.

Niets is uiteraard minder waar. De Russische keuken is enorm gevarieerd, maar vooral heel erg lekker.

Na mijn blog over het Eten in Sint Petersburg, kreeg ik ook veel verbaasde reacties over hoe lekker het eten eruit ziet in Rusland. Om je nog een beter idee te geven van wat je kunt verwachten in Rusland, geef ik graag wat meer algemene informatie over de Russische keuken.

Bliny

Eten in Sint Petersburg BlinyBliny zijn Russische pannenkoeken gemaakt van gegist deeg (vaak boekweitmeel). Traditioneel worden deze flensjes geserveerd met boter, zure room en kaviaar of zalm. Tegenwoordig zie je blinys in alle soorten, smaken en maten. Naast de hartige varianten, kun je bijvoorbeeld ook kiezen uit verschillende zoete blinys (met of zonder zure room).

Je hoeft nooit ver te zoeken om een plek te vinden waar je bliny kunt eten. Dit kan zijn in fastfood ketens, je hotelrestaurant of authentieke restaurantjes en cafés. Naar Rusland gaan zonder een bliny te proeven, dat zou zonde zijn.

Tip: Ga op zoek naar een authentiek restaurantje of café waar je huisgemaakte bliny kan eten. Deze authentieke blinys zijn heel wat lekkerder dan de gecommercialiseerde versie.

Hartige snacks

Russische keuken hartige snacksNaast zoete snacks zoals taart en cake, houden Russen heel erg van hartige tussendoortjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan augurken, ingelegde groene tomaten, kaas, kaviaar en vis in’t zuur. Dit alles eten ze graag in combinatie met zuurdesembrood en zure room.

Tip: Drink je een glaasje wodka of een biertje? Doe zoals de Russen en combineer met één van de zure snacks. Dit klinkt voor jou misschien niet zo lekker, maar toch raad ik je aan om het gewoon te proberen. Je zal verrast zijn hoe goed deze smaken combineren.

Russisch ontbijt

Als ontbijt krijg je in Rusland steevast havermoutpap voorgeschoteld. Alle Russen zijn hier verzot op en ze hebben dan ook verschillende varianten met verschillende soorten granen. De algemene Russische benaming voor deze granenpap is Kasha.

Indien je geluk hebt, krijg je als ontbijt ook bliny. Dit kan een variant zijn van de gewone bliny of een ander soort pannenkoek. Deze andere pannenkoek heet Sirniki en is gemaakt van kwark. Hierdoor krijgt deze pannenkoek een soort kaastaart smaakje. Erg lekker in combinatie met zure room en wat rode besjes.

Soepen

Sint Petersburg BorschIedereen in Rusland houdt heel erg van soep. Wanneer je in de koude winters in Rusland bent, begrijp je ook snel waarom. Niets warmt je beter op dan een lekkere kom soep!

De bekendste soep uit de Russische keuken is Borsch. Deze soep komt oorspronkelijk uit Oekraïne en wordt gemaakt met rode biet. Je hebt heel veel verschillende varianten van deze soep en families hebben vaak ook eigen (geheime) recepten. Het zal dan ook moeilijk zijn om twee keer identiek dezelfde Borsch tegen te komen.

Tip: Heb je voldoende tijd? Probeer de Russische Borsch dan zeker twee keer gedurende je verblijf in Rusland.

Naast Borsch zijn er in Rusland nog honderden andere soorten soep te vinden. Zo zal je op de menukaart bijvoorbeeld ook vaak Okroshka (een koude soep), Solyanka en Shchi terugvinden.

Russische salade

Russische salade Russische keukenWanneer je in de Nederlandse supermarkt rondloopt, zie je in het koelvak vaak “Russische salade“. De naam is niet zomaar gekozen, want deze salade met mayonaise wordt in Rusland ook echt heel vaak gegeten.

Niemand kent het originele recept van Russische salade en er zijn dan ook heel veel verschillende varianten te vinden. Meestal bestaat een Russische salade uit mayonaise, aardappelen, wortels, erwtjes, gekookte eieren, augurk en eventueel ham of vis erbij.

Terwijl Russische salade voor ons vaak iets eenvoudigs lijkt, is het oorspronkelijk een gerecht voor de rijken. Lucien Olivier, die het gerecht introduceerde in 1860, prepareerde het steevast met kreeft, kaviaar, hert of fazant. In meer luxueuze restaurants kun je deze duurdere varianten nog steeds terugvinden in Rusland. Het gerecht wordt soms ook “Olivier salade” genoemd, naar de uitvinder van het gerecht.

Pelmeni

Rusland pelmeniPelmeni zijn Russische dumplings. Voor de vulling gebruikt men varkensvlees, lamsvlees, rundvlees of een combinatie van verschillende soorten vlees. Tegenwoordig vind je ook pelmeni van verschillende vissoorten.

Russen maken de Pelmini vaak in grote hoeveelheden en vriezen deze dan in, zodat ze voor een lange tijd ermee vooruit kunnen. Dit gerecht en deze traditie is ontstaan in Siberië, waar het vaak veel te koud was om dagelijks dumplings te bereiden. Momenteel zijn Pelmeni een vaste waarde in de Russische keuken.

Invloeden van de Kaukasische keuken

Door het Russische Sovjetverleden zie je in Rusland ook veel invloeden van landen die vroeger tot de Sovjetrepubliek hoorden. Voornamelijk de Kaukasische keuken met typische gerechten zoals bijvoorbeeld Khachapuri (brood gevuld met kaas) zie je regelmatig op menukaarten terugkomen.

De Russische keuken op de Transsiberië Express

Indien je een reis maakt met de Transsiberië Express, zal je sowieso de mogelijkheid krijgen om al deze authentieke gerechten te proeven.

Tip: Ga steeds op zoek naar restaurantjes waar je veel Russen ziet of vraag je gids om enkele tips. De plaatselijke bevolking kent meestal de beste plekjes om authentiek Russisch te kunnen eten.

Neem ook eens een kijkje bij onze bouwstenen. Op verschillende plaatsen in Rusland bieden wij de mogelijkheid aan om te verblijven in een homestay. In een homestay krijg je steeds een authentiek Russisch ontbijt, maar de gastvrouw kan uiteraard ook een lekker diner voor je koken. Niets authentieker Russisch dan dat!

 

Lees meer verhalen