Dwars door Rusland met de Transsiberië Express

Reisperiode: april/mei 2017
Jouw Transsiberië reiziger: Herre en Gijs
Vakantiebestemming: Rusland
Bouwstenen: Moskou, Baikalmeer & Vladivostok
Reisduur: 15 dagen


Best Hanne,

Hierbij wilde ik je hartelijk bedanken voor de reis die we afgelopen twee weken hebben gemaakt dwars door Rusland. Complimenten voor hoe alles geregeld was.

Moskou

Toen we in Moskou landde en onze bagage hadden opgehaald stond er nog voordat we hoefden te zoeken al iemand ons op te wachten. Inchecken bij het hotel was een fluitje van een cent en we kregen zelfs champagne aangeboden na de check in. De metro toer op zaterdag was erg leuk en ook hier werden we ‘s ochtends op de afgesproken tijd opgewacht.  ‘s middags hadden we een vrije middag en Moskou blijft een bijzondere stad.

Moskou Dwars door Rusland

Op zondag waren we iets te vroeg op het station maar de reis met de metro er naar toe was een fluitje van een cent. Ook het vinden van de trein was geen probleem en de provodniki hadden geen moeite met het lezen van onze tickets. De treinreis naar Irkutsk was een ervaring en trein 70 is een fijne trein om mee te reizen. Het contact met de Russen was niet heel intensief omdat wij geen Russisch spreken maar ze waren wel heel behulpzaam zodra je aangaf dat je wat nodig had.

Irkutsk en het Baikalmeer

Baikalmeer Dwars door Rusland

In Irkutsk waren we de trein nog niet uit of we werden al weer opgehaald en alhoewel hij bijna geen Engels sprak hebben we met handen en voeten gecommuniceerd en wist hij toch nog het één en ander te vertellen over Listvjanka.  Het appartement in Listvjanka was perfect. We mochten kiezen uit twee kamers en hadden een hele mooie kamer met balkon en uitzicht op het Baikalmeer.  We hebben twee mooie dagen daar beleefd. Was ook prettig dat er Engels gesproken werd door de beheerders van het appartement.  Ook hadden we prachtig weer dus was zeker één van de hoogtepunten van de reis. Op zaterdag werden we op de afgesproken tijd weer opgehaald en hebben we met een Engels sprekende gids het open lucht museum bezocht. Was een geslaagde ochtend en leuk om te horen hoe Siberië onderdeel van Rusland is geworden. Zaterdag middag waren we in Irkutsk en dat is een echt Russische stad. Het wachten op het station voor trein 100 was best lang maar ondanks dat we geen Russisch spraken niet heel moeilijk te vinden waar en wanneer de trein aankwam en vertrok.

Dwars door Rusland met de trein

De provodniki van deze trein vonden onze treintickets met Duitse tekst wel ingewikkeld maar na wat gedoe kregen we toch onze coupe aangewezen. Trein 100 is wat minder luxe dan trein 70 en het was even wennen.  De drie dagen richting Vladivostok vonden we best lang maar misschien kwam dat wel omdat we het zo naar ons zin hadden gehad bij het Baikalmeer. Persoonlijk vonden we het eerste gedeelte ook mooier /afwisselender dan het tweede gedeelte ondanks dat we in de Lonely planet hadden gelezen dat het tweede deel mooier was. Maar aan de andere kant was het wel een ervaring om zo ver in Rusland te zijn en het allerlaatste stuk vlak voor Vladivostok was wel heel erg mooi.

onderweg Dwars door Rusland

Vladivostok

Vladivostok was een heel erg leuke stad. Het was echt een ontdekking.. Je kon je weer een beetje met Engels verstaanbaar maken en het centrum van de stad was lekker compact zodat je alles heel goed te voet kon doen. Er hing ook een goede sfeer in de stad en het deed een beetje Europees aan. We zijn twee keer uit eten geweest daar en ook nog wat musea bezocht. Al met al een hele leuke stad en zeker een aanrader.

Ook hier was het ophalen vanaf de trein en het wegbrengen naar het vliegveld op vrijdag prima geregeld.

Vliegen met Aeroflot

Op vrijdag zijn we teruggevlogen en ik moet zeggen dat Aeroflot  een heel fijne maatschappij is om mee te vliegen. Alles prima geregeld.

Een ervaring om nooit te vergeten

Al met al hebben we een heel leuke vakantie gehad en een ervaring die ik zeker nooit had willen missen. Ik ga zeker nog een keer terug naar Rusland (maar dan per vliegtuig) want er valt nog een hoop te ontdekken en wie weet kan dat via jullie.

Bij deze dus nogmaals bedankt voor deze uitstekend geregelde reis en wie weet tot een volgende keer.

vriendelijke groet,
Herre

Lees meer verhalen