Sint Petersburg bezienswaardigheden | Onze top 10!

Wat moet je zeker zien en doen in Sint Petersburg?

Reisspecialist Hanne in Sint Petersburg

In april 2017 ging ik enkele dagen naar Sint Petersburg om me volledig te laten onderdompelen in deze Russische wereldstad. Via de Transsiberië Express heb ik in het verleden al verschillende steden over heel Rusland bezocht. Voor Sint Petersburg wilde ik echter extra tijd uitrekken, aangezien de bezienswaardigheden zo overvloedig zijn.

Voor mijn vertrek probeerde ik me uiteraard zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik merkte echter dat er heel weinig Nederlandstalige informatie te vinden is over de mooiste bezienswaardigheden in Sint Petersburg. Daar wil ik graag verandering in brengen!

Sint Petersburg bezienswaardigheden

In onze bouwsteen Sint Petersburg krijg je al een korte samenvatting van welke Sint Petersburg bezienswaardigheden allemaal de moeite waard zijn. Hier geef ik graag uitgebreid advies voor gegarandeerd een leuke tijd in Sint Petersburg. Bezienswaardigheden genoeg, maar hier vind je mijn persoonlijke top 10!

 1. Hermitage

  Het klinkt misschien cliché, maar de Hermitage is en blijft mijn persoonlijke nummer één. Je kunt niet zeggen dat je in Sint Petersburg geweest bent, zonder het Winterpaleis, General Staff Building en bijbehorende Hermitage bezocht te hebben. Van alle bezienswaardigheden, raad ik je deze dus zeker als eerste aan!

  Hermitage Sint Petersburg bezienswaaridheden Winterpaleis

  Het museumcomplex van de Hermitage is zowel van buitenaf als binnenin enorm indrukwekkend. En dan spreek ik nog niet eens over de meer dan drie miljoen kunstwerken die er tentoongesteld worden!

  Winterpaleis Hermitage Sint Petersburg bezienswaardighedenKunstliefhebbers kunnen makkelijk een volledige dag of zelfs langer in de Hermitage doorbrengen. Ik raad aan om toch zeker een halve dag uit te trekken voor een bezoek. Kies, indien mogelijk, voor een weekdag om de Russische toeristenstroom te vermijden. Houd er verder ook rekening mee dat de Hermitage op maandag gesloten is.

  Om lange rijen te vermijden, kies je het best voor een georganiseerde tour waarbij je niet hoeft aan te schuiven (kijk ook eens naar onze excursies in Sint Petersburg).

  Tip: Doe zoals ik en ga de eerste donderdag van de maand. Elke eerste donderdag van de maand bezoek je het museumcomplex helemaal gratis!

 2. Kathedraal van de Verlosser op het Bloed

  Sint Petersburg bezienswaardigheden Verlosser op het Bloed kathedraal binnenNog een stop die je in Sint Petersburg zeker niet mag overslaan, is de kathedraal van de Verlosser op het Bloed. De kathedraal kreeg deze naam doordat het werd gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II in 1881 vermoord werd.

  Hoewel de meeste gebouwen in Sint Petersburg eerder aan Parijs en Amsterdam doen denken, werd de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed in typische Russische stijl gebouwd. Zowel de buiten- als binnenkant van de kathedraal is volledige gedecoreerd met prachtige mozaïeken en kleuren.

  Sint Petersburg bezienswaardigheden Verloss KathedraalIn begin jaren 1990 werd de kathedraal volledig gerenoveerd. Momenteel zijn er geen diensten meer in de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed, maar kun je de indrukwekkende mozaïeken in het kerkmuseum bezichtigen. Als je ervoor zou kiezen om slechts één kathedraal van alle Sint Petersburg bezienswaardigheden te bezoeken, dan zou ik zéker voor deze gaan!

  Zowel op grijze dagen als bij heldere blauwe lucht is deze kathedraal een lust voor het oog. Ook ‘s avonds maak je de meest romantische foto’s van deze mooie verlichte kathedraal met weerspiegeling op het water.

  Tip: Vlakbij de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed vind je langs het water ook een klein marktje waar je de leukste Matroesjka poppen kan kopen. Vergeet zeker niet af te dingen!

 3. Nevsky Prospekt

  De Nevsky Prospekt kun je tijdens je bezoek aan Sint Petersburg onmogelijk missen. In deze straat vind je verschillende Sint Petersburg bezienswaardigheden terug. Zowel de Hermitage als de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed liggen vlakbij deze befaamde straat. Toch raad ik je aan om de straat zelf zeker niet over te slaan en er zelfs helemaal door te wandelen.

  De straat is in totaal 4,5 kilometer lang en verbindt de Admiraliteit met het Sint Alexander Nevsky klooster (vandaar ook de naam). Langs de Nevsky Prospekt vind je verschillende unieke en imposante gebouwen, kerken, hotels en zelfs paleizen. Vooral het stuk van de Moscow Railway Station tot aan de Admiraliteit is het bezoeken zeker waard. In dit bekendere stuk van de Nevsky Prospekt vind je onder andere:Sint Petersburg bezienswaadigheden Singer Cafe

  * De indrukwekkende Kazan Kathedraal

  * Het befaamde House of Books en het Cafe Singer (met prachtig uitzicht op de Kazan Kathedraal)

  * Gostiny Dvor, een prachtige winkelgalerij waar je onder andere de beste kaviaar van de stad kunt vinden

  * Eliseyev Emporium, een unieke winkel/foodhall met prachtige architectuur waar je typisch Russische producten kunt kopen of lekker op de high tea kunt gaan

  * Kleinere, maar ook prachtige kerken zoals de Armeense kerk en de Lutherse kerk van Sint Peter.

  Sint Petersburg bezienswaardigheden Nevsky prospektAls je de tijd hebt, wandel dan ook zeker een keer ‘s avonds door de Nevsky Prospekt. Zodra de zon ondergaat komt deze straat helemaal tot leven. Op elke hoek van de straat hoor je live muziek en de winkels zijn ook tot laat ‘s avonds open. Bovendien wordt de straat prachtig verlicht, wat de stad plots heel romantisch maakt.

 4. Sint Petersburg van bovenaf

  Toen ik de eerste keer foto’s van Sint Petersburg van bovenaf genomen zag, wist ik meteen dat ik de stad zelf ook een keer van bovenaf wilde bewonderen.

  Het oudere gedeelte van Sint Petersburg heeft relatief lage gebouwen, terwijl alle kathedralen en kerken (en dat zijn er veel!) boven deze daken uitsteken. Zeker wanneer je al enkele dagen in Sint Petersburg hebt rondgelopen, is het heel erg leuk om je nadien van bovenaf te oriënteren aan de hand van alle kerktorens.

  Hoe kun je dit nu doen?Sint petersburg bezienswaardigheden izaakkathedraal

  * Bezoek de imposante Izaäkkathedraal en beklim de Colonnade. Na ongeveer 200 treden kom je boven en heb je een schitterend uitzicht over de stad. Een ticket voor de Collonade (niet hetzelfde ticket als de kathedraal zelf) kost RUB 150. Enkel tijdens de avondopening in de zomermaanden betaal je RUB 300 of 400, afhankelijk van de maand.

  Sint Petersburg Rooftop tour* Boek onze excursie Daken van Sint Petersburg en ga met een Engelssprekende gids naar een hippe buurt waar je vanaf de daken een uitstekend 360 graden uitzicht over de oude en nieuwe stad hebt. Het leuke hieraan is dat de gids je aan de hand van de daken en kerktorens de hele geschiedenis van Sint Petersburg uitlegt. Bovendien kun je uiteraard ook de leukste en meest unieke foto’s maken.

 5. Metro Sint Petersburg

  De metro is in Sint Petersburg niet alleen een heel handig vervoersmiddel, maar ook een echte toevoeging voor het lijstje Sint Petersburg bezienswaardigheden. Voornamelijke de oudste stations doen denken aan ondergrondse paleizen.

  Sint Petersburg Avtovo metroHet indrukwekkende gevoel start al wanneer je op de roltrap stapt. De tunnels lijken vaak wel eindeloos. Dit komt doordat het metronetwerk van Sint Petersburg één van de diepst gelegen netwerken ter wereld is. Dit had tijdens de Sovjettijd niet alleen een beschermende reden (schuilkelders), maar werd ook zo gebouwd omdat Sint Petersburg uit verschillende eilanden bestaat. Het hele metronetwerk werd dus als het ware onder de “zachte grond” gebouwd.

  De mooiste stations vind je terug op de eerste metrolijn (M1 rode lijn), die gebouwd werd in 1955. Het is zeker de moeite waard om even tot Ovtovo te gaan, waar je het mooiste station van Sint Petersburg zult zien. Onderweg zal je het ook niet kunnen laten om even uit te stappen bij Kirovsky Zavod en Narskaya station, die ook erg indrukwekkend zijn.

  Sint Petersburg bezienswaardigheden metro

  Tip: Met één token (45 RUB) reis je zolang je wilt door het hele metronetwerk van Sint Petersburg. Zo kun je op een makkelijke en goedkope manier alle mooiste stations bezoeken.

 6. Peterhof & Catharina paleis

  Deze twee imposante paleizencomplexen bevinden zich niet in de zelfde buurt. Toch heb ik ervoor gekozen om het Peterhof en Catharina paleis samen te vermelden bij mijn persoonlijke Sint Petersburg bezienswaardigheden, aangezien ze beide op een aanzienlijke afstand buiten het stadscentrum gelegen zijn. Hierdoor zijn ze spijtig genoeg ook niet per metro te bereiken.

  Indien je beide paleizencomplexen graag op één dag wil bekijken, moet ik je aanraden om een georganiseerde tour te reserveren. Wanneer je beide paleizen op eigen gelegenheid bezoekt (combinatie metro & maruschka), ben je immers heel wat meer reistijd kwijt en lukt het moeilijk op een dag.

  Sint Petersburg Peterhof

  Het Peterhof wordt ook vaak het Russische Versailles genoemd, en terecht. Zodra je aankomt zul je verbaasd zijn door de indrukwekkende tuinen en gebouwen. Wanneer in de zomermaanden ook nog eens de fonteinen aanstaan, is het plaatje helemaal compleet.

  Terwijl de naam Catharina paleis bij veel mensen wel een belletje doet rinkelen, is de naam van het hele paleizen- en parkencomplex eigenlijk Pushkin. Een bezoek aan het Pushkin of het Catharina paleis is dus eigenlijk ongeveer hetzelfde.

  Sint Petersburg Peterhof Terwijl in het Peterhof de tuinen en de façade van de gebouwen het indrukwekkendst zijn, zul je in het Pushkin voornamelijk het Catharina paleis binnenin willen bezoeken. Met als paradepaardje de Amberkamer, krijg je in het paleis echt een idee van hoe de tsaren vroeger leefden.

  Houd er bij je bezoek rekening mee dat het Peterhof gesloten is op maandag en het Catherina paleis op dinsdag.

  Tip: In de zomermaandan kan je vanuit het stadscentrum ook met de draagvleugelboot naar het Peterhof. Kijk hiervoor ook naar onze excursies in Sint Petersburg.

 7. Wodka museum

  Wie aan Rusland denkt, denkt aan wodka. Terwijl ik zelf ook wat argwanend was over een Wodka museum, moet ik zeggen dat ik enorm verrast was tijdens mijn bezoek. Zo leerde ik erg veel bij over Rusland, de Romanovs en de link met wodka door de geschiedenis heen.

  Sint Petersburg Wodka museumJe kunt het museum op eigen gelegenheid bezoeken (200 RUB), maar als je geen Russisch kunt lezen, zul je hier niet zo veel aan hebben. Zelf heb ik een leuke 30 minuten durende tour genomen met Engelssprekende gids, inclusief wodkaproeverij (600 RUB).

   

  In een half uurtje leerde ik over hoe wodka door de jaren heen gemaakt werd, Sovjet glazen, penalty shots, Russische gewoontes en hoe wodka de geschiedenis beïnvloed heeft. Als kers op de taart krijg je drie soorten wodka shots die gepaard gaan met enkele Russische snacks. Terwijl ik normaal gezien geen wodkaliefhebber ben, moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast was door de smaak en verscheidenheid.Sint Petersburg bezienswaardigheden wodka museum

  Als je wil kun je na of voor het bezoek aan het museum ook iets eten in het bijhorende restaurant. Hier hebben ze uiteraard ook het grootste aanbod wodka van de stad.

 8. Petrus en Paulusvesting

  De Petrus en Paulusvesting wordt ten onrecht regelmatig overgeslagen. Waarom? Daar ben ik zelf ook niet helemaal uit, aangezien ik een bezoek zeker de moeite waard vond.

  Sint Petersburg Peter en Paul

  De hele vesting bestaat uit verschillende gebouwen omringd door een verdedigingsmuur. Terwijl er in de omliggende muur en gebouwen heel wat interessante kleinere musea zijn, blijft de Peter en Paul kathedraal uiteraard het hoogtepunt van het bezoek.Sint Petersburg Petrus en Paulusvesting

  Deze basiliek is erg belangrijk in de geschiedenis van Rusland en de Romanovs. Niet alleen Peter de Grote, maar in totaal 48 Romanovs liggen in deze kerk begraven. Onder hen zelfs de laatste tsaar Nicholas II die in 1918 in Yekaterinburg vermoord werd. Een bezoekje binnenin de kathedraal is dus ook zeker aan te raden.

  Loop nadien ook eens rond de vestingmuur en je zult tot je verbazing zelfs een strand tegenkomen. Vanaf het strand heb je trouwens ook een prachtig uitzicht op het Winterpaleis (Hermitage).

  Tip: Elke dag om 12 uur wordt er een kanonschot gelost vanaf de muur rondom de vesting. Wij zorgen er dan ook voor dat we tijdens onze excursie net op dat ogenblik aanwezig zijn.

 9. Kunstkamera

  In Sint Petersburg vind je oneindig veel musea. Vele mensen bezoeken enkel het Russisch museum of Spoorwegmuseum, maar ik vond Kunstkamera ook echt een aanrader.

  Ook hier is niet alleen de façade van het gebouw prachtig door de blauw/witte kleuren, maar ook het museum zelf is erg interessant. Officieel is Kunstkamera het museum van Antropologie en Etnografie. Als eerste museum van Rusland, is dit ook één van de oudste musea ter wereld.

  Sint Petersburg Kunstkamera

  Het was Peter de Grote die het museum stichtte in 1718. Op die manier kon hij alles wat hij verzamelde gedurende zijn vele reizen samenbundelen op één plek en ter beschikking stellen van het volk. Tot op de dag van vandaag is het museum nog grotendeels gebaseerd op de aanwinsten en verzamelingen van Peter de Grote.Sint Petersburg Kunstkamera embryo

  Terwijl je het museum bezoekt wandel je als het ware door verschillende werelddelen en krijg je zo heel wat mee over de wereldgeschiedenis en culturele gebruiken en gewoontes. Kunstkamera staat verder ook erg bekend om de collectie (misvormde) embryo’s die Peter de Grote kocht van de Nederlander Frederick Ruysch.

  Zelfs al bezoek je het museum zelf niet, toch is het de moeite waard om het gebouw aan de buitenkant te bezichtigen bij een wandeling langs die kant van de Neva rivier. Vanaf de brug tussen de Hermitage en Kunstkamera heb je trouwens ook weer een prachtig uitzicht op verschillende Sint Petersburg bezienswaardigheden.

 10. Udelnaya vlooienmarkt

  De Udelnaya vlooienmarkt zal je niet snel op een lijstje met Sint Petersburg bezienswaardigheden tegenkomen. Toch vind ik het de moeite waard om hier in het weekend een beetje rond te slenteren.

  Sint Petersburg bezienswaardigheden UldelnayaJe gaat naar het metrostation Udelnaya (M2 blauwe lijn), steekt de spoorweg over en passeert rechts alle kledingzaken en tweedehandswinkeltjes. Wanneer je denkt dat er nooit een einde aan komt, zal je uiteindelijk een heuse vlooienmarkt tegenkomen.

  In tegenstelling tot de duizenden toeristische winkeltjes die je in Sint Petersburg kunt vinden, zul je op de vlooienmarkt bijna geen enkele matroesjka pop tegenkomen. Wat vind je hier dan wel?

  Het aanbod is enorm uitgebreid en gaat van oude kledij tot oude Russische boeken en samovars. Ben je een echte Sovjet of WO II fanaat? Dan kan je hier een volledige dag rondsnuffelen tussen de verschillende medailles, uniformen, munten, postzegels en andere authentieke relikwieën.Sint Petersburg Udelnaya medailles

  Het is ook een hele belevenis om te proberen een gesprek aan te gaan met de oude Russische dames of heren die hier hun spullen proberen te verkopen. Enkele woordjes Russisch komen hier zeker van pas aangezien er bijna geen jongeren op de markt zijn en er bijna niemand Engels spreekt.

  Let op: De Udelnaya vlooienmarkt is enkel open gedurende het weekend en op feestdagen.


Zin gekregen in een bezoek aan Sint Petersburg?

Bekijk onze Sint Petersburg bouwsteen en plan jouw bezoek aan Sint Petersburg.

Als beginpunt van de Transsiberië Express, of gewoon als leuke citytrip.


 

 

 

 

Geschreven door: Hanne De Wachter

Lees meer verhalen