Tips voor de Transmongolië Express door Robert

Reisperiode: juni 2016
Jouw Transsiberië reiziger: Robert en Rory
Vakantiebestemming: Rusland, Mongolië, Noord-Korea en China
Bouwstenen: Moskou, Baikalmeer, Ulan Bator & Terelj, Pyongyang basis & highlights, Mt. Myohyang, Mt. Kumgang, Keasong & DMZ, Shanghai
Reisduur: 27 dagen


Transmongolië Express en rondreis door Noord Korea

Hartelijk dank voor de perfecte organisatie van onze reis met de Transmongolië Express en de rondreis door Noord Korea. We hebben genoten en het was een unieke ervaring.

Alles was prima georganiseerd en we hebben nergens een probleem gehad. De gidsen in Noord Korea waren bijzonder aardig en we hebben een leuke tijd met hen gehad. Toch waren we wel blij om aan het einde van de reis de brug naar Dandong weer over te steken naar het “vrije”China…

Even kort puntsgewijs met enkele tips:

Moskou – Startpunt van de Transmongolië Express

Het hotel was een unieke ervaring (champagne en kaviaar bij het ontbijt en eten tijdens harpspel (live!). We hebben bijna 16 km op 1 dag gelopen – 23.206 stappen, wel erg veel!

Treinreis Moskou – Irkutsk

Ouderwets, kleine coupe (hoe houden 4 mensen het hier zo lang uit!) en maar 2 toiletten. Vier aaneensluitende dagen in de trein is wel even doorbijten.

Baikal Meer

Fantastisch verblijf bij Maria in Listvyanka. Je kan daar ook prima eten.

Tip 1: Ga naar de “boulevard”. Bij het haventje is een toeristisch informatiepunt. Huur daar een mountainbike die je per uur betaalt. Reserveer meteen voor de middag een boottocht bij dit adres. Ga met de fiets naar de kabelbaan (klein stukje pittig steil) en ga met de kabelbaan omhoog. Schitterend uitzicht! Dan terug voor de boottocht, die ongeveer 3 uur duurt. Je meert onderweg aan en maakt een wandeling over het spoor van de Baikal Railway.

Irkutsk

In Irkutsk kan je prachtig wandelen.

Tip 2: Neem van het station een taxi naar het moderne winkelcentrum en wandel dan langzaam door de mooie stad terug naar het station.

Ulan Batar en Terelj

Fantastisch! Prima programma in Terelj Nationaal Park met een bezoek aan een Mongoolse nomadenfamilie met een paardenfokkerij.

Terelj National Park gers Transmongolië Express

Tip 3: Ulan Batar – Veranda (prima Italiaan en goede bediening)

Trein naar Beijing

Unieke coupe met een ouderwetse leunstoel! Je deelt het toilet met de buren. Het ruilen van de onderstellen en het oponthoud aan de grens kostte bijna 6 uur en de toiletten mogen dan niet gebruikt worden.

Beijing

Onze chauffeur had niet zijn beste dag (op ons kwam hij wat chagrijnig over) en zette ons bij het verkeerde hotel af. Het uiteindelijke hotel was fantastisch.

Tip 4: Da Dong Roast Duck, wel aan de prijs maar een unieke ervaring. Wel reserveren!

DanDong

Prima hotel en een kamer die uitkeek op de beruchte brug naar Noord Korea.

Tip 5: Zhong, heel bijzonder Chinees op de eerste etage van een sjiek hotel. Zeer redelijk geprijsd en een menukaart die geen einde kent! Taxi kosten bijna niets in Dandong.

Grensovergang

Indrukwekkend! Alles wordt onderzocht. In eerste instantie worden Ipad en mobiel en evt. literatuur opzij gelegd. Daar is een aparte douanier voor. De enige echt goede reisgids (Bradt) is helaas verboden in het land zelf. Ik had hem ook als e-book op mijn ipad en daar werd niets over gezegd….. Dit was wel de minste treinreis. Gelukkig niet de langste. Je deelt een 6 persoons coupe en dat is een heel gedoe, vooral als je medereizigers hun eigen voedsel gaan uitpakken en opeten. Het is aan te bevelen om wat meer te betalen en dan een privécoupé te regelen. Deze heen- en terugreis was eigenlijk een beetje verloren tijd want het landschap is niet erg aantrekkelijk.

Het verblijf in Noord Korea

Van minuut tot minuut uniek. Prima, lieve gidsen. Maar…. ze laten je geen moment alleen! Daar moet je wel tegen kunnen! Fantastische hotels die je in onze omgeving zou bestempelen als 5*. Je voelt je soms een beetje bezwaard om zo elitair behandeld te worden als je de armoe op het platteland ziet! Het vervoer was redelijk, de wegen zijn afgrijselijk, ook de zogenaamde snelwegen. Overal gaten in de weg. Gemiddelde snelheid vaak niet boven de 40km!

Noord Korea bloemen

Fietstocht op het platteland

Een belevenis! Eigenlijk best wel een hoogtepunt van deze reis! Het komt er op neer dat je overal maar aan moet toegeven, welwillend moet luisteren naar de verhaaltjes van de gidsen, goed moet luisteren naar wat wel en niet mag, altijd even vragen of je bepaalde dingen mag fotograferen en geen hoge eisen stellen aan het eten. Dat is overal hetzelfde. Gedraag je je zo, dan is Noord Korea een unieke ervaring.

Shanghai

Shanghai was een belevenis en dat begon al met het hotel. Wat een prachtige afsluiting van onze reis! (en het was heerlijk om te vliegen met KLM en even de Volkskrant te kunnen lezen…..)

Kortom, dank lieve mensen van Your Planet! Het was een unieke ervaring en alles was bijzonder goed georganiseerd! We zullen jullie overal aanbevelen!

Heel veel dank,

Rob en Rory


Wil je nog meer Transsiberië tips?

Download onze reisgids met 10 tips voor een onvergetelijke Transsiberië ervaring.

Wil je net als Rob en Rory een reis met de Transsiberië Express maken?

Ga naar onze bouwstenen en stel zelf jouw ideale Transsiberië reis samen. Uiteraard geven we graag persoonlijk advies.

Lees meer verhalen