De Russische Datsja | Het leven op het platteland

Wat is een Russische Datsja?

Wanneer Rusland de koude en lange winter langzaam achter zich laat en de sneeuw beetje bij beetje begint te smelten, kan je ze vanuit de trein weer zien gaan: de Russen op weg naar hun datsja’s. Een datsja is een vakantiehuis(je) op het platteland of in het bos. Soms niet meer dan een uit de kluiten gewassen blokhut of bouwvallig schuurtje. Soms na jaren noeste arbeid elk jaar weer verder uitgebouwd tot een waar buitenpaleis.

Elke Datjsa heeft een moestuin

Rondom de datsja vind je een grote moestuin waar van alles te vinden is wat de Russische bodem te bieden heeft: druiven, bessen, kool, pompoenen, aardappels. Wanneer de voedselproductie in de Sovjet-Unie weer eens haperde zorgde de datsja’s ervoor dat delen van de bevolking toch in hun voedsel konden voorzien. Volgens schattingen kwam aan het eind van de Sovjettijd zo’n 90% van de aardappels van deze privégrondjes.

datsja transsiberië express

De geschiedenis van de datsja’s gaat ver terug. In de achttiende eeuw begon Peter de Grote met het uitdelen van stukken grond aan overheidsfunctionarissen om er hun buitenverblijven op te bouwen. Nadat Rusland in 1991 het communisme achter zich liet werden de datsja’s (die ten tijde van de Sovjet-Unie staatseigendom waren en vaak aan hoge partijbazen werden gegeven) in rap tempo geprivatiseerd. Daarmee is de datsja nu ook handelswaar geworden op de markt voor onroerend goed.

Frisse lucht, natuur en ruimte

Waar het leven zich in de winter voornamelijk afspeelt in de vaak troosteloos uitziende betonnen megaflats waarmee Rusland bezaaid is, trekken de Russen er in het voorjaar en de zomer massaal op uit. Weg van de stad, op naar het platteland! Het is voor Russen de manier om het stadse leven achter zich te laten en de lucht van dennennaalden en gras in te ademen. Eigenlijk bieden de datsja’s alles waar het in de Russische steden aan ontbreekt: frisse lucht, natuur en ruimte.

De datsja is veel meer dan zomaar een buitenhuis: paddenstoelen zoeken, jagen, zelfgestookte wodka drinken, bessen plukken, zwemmen; op de datsja kan het allemaal.

Zo richting de herfst worden dan allerlei groenten en fruit ingemaakt en gaan de glazen potten en flessen in de auto mee terug richting de drukke stad. Zo kan er nog de hele winter genoten worden van al wat de Russische bodem te bieden had; een stukje datsja in een potje.

 

Datum: 22 oktober 2015

Lees meer verhalen