Metro in Moskou | 30 roebel voor een portie geluk

Met de metro in Moskou

Wie afdaalt in één van de 196 stations van de Moskouse metro zal het al snel ontdekken. De metro is tijdens een trip naar Moskou niet alleen een manier om van A naar B te komen, maar ook een toeristische attractie. Zo zijn vele metrostations ware kunstwerken: marmeren zuilen, kroonluchters, fleurige muurschilderingen; in de diepte van Moskou is het allemaal te vinden.

Veel metrostations zijn een eerbetoon aan het communistische ideaal van Sovjet-Unie. Op vele mozaïeken is een glimp op te vangen van Lenin of Stalin en ook de hamers en sikkels ontbreken niet. En daarmee is een ritje in de metro ook meteen een rit in het verleden.

In de jaren ’30 was de aanleg van de metro één van de paradepaardjes van Stalin. De metro moest het bewijs worden dat de Sovjet-Unie vooropliep op technisch gebied. Decennia later zijn de metro en Moskou onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Weet je na al die kilometers niet meer of je richting het centrum gaat of het Rode Plein juist verder achter je raakt? Luister dan gewoon naar de omroepstem

Snelste manier van verplaatsen

Waar de vele files het autoverkeer bovengronds vaak uren per dag platleggen, komt er tijdens de spits elke 90 seconden een metro voorbij zoeven. En dat mag ook wel, want tijdens werkdagen reizen er zo’n 10 miljoen Russen met de metro.

Een ritje in de metro kost 30 roebel, zo’n 50 eurocent, ongeacht de afstand die je reist of hoe vaak je overstapt. De metro is verreweg de snelste manier om in Moskou op je plek van bestemming te komen. Met ruim 300 kilometer lengte reikt de metro tot ver buiten het centrum van Moskou.

Welke kant op?

Metro in Moskou Weet je na al die kilometers niet meer of je richting het centrum gaat of het Rode Plein juist verder achter je raakt? Luister dan gewoon naar de omroepstem: je hoort een mannenstem wanneer je richting het centrum gaat en bij een vrouwenstem weet je dat je het centrum verlaat.

Wil je er alles aan gedaan hebben om je verblijf in Moskou met een flinke portie geluk te laten beginnen? Neem dan metrolijn 3 naar station Ploshchad Revolyutsii (Plein van de Revolutie) en ga op zoek naar het standbeeld van een soldaat met hond. Volgens de Russen brengt het geluk wanneer je over de neus van de hond wrijft. En dat is te zien: de neus van de hond glimt je tegemoet door al het wrijven.

 

 

 

Datum: 14 augustus 2015

Lees meer verhalen