Een middag in Moskou | Tips van reisspecialist Leonieke

De kleurrijke koepels van de iconische Basiliuskathedraal op het Rode Plein van Moskou

Basiliuskathedraal in Moskou

Wat doe je op een middag in Moskou?

Reisspecialist Leonieke heeft een middag in Moskou.

De wekker gaat. In een automatisme zet ik ‘m uit. Het is 4:15 uur, midden in de nacht dus nog. Langzaam komt het besef dat ik echt op moet staan. Vandaag vertrek ik met een groep reizigers naar Rusland.

Om 6:00 uur ben ik op Schiphol om de groep op te vangen. Met de ochtendvlucht van KLM reizen we naar Moskou.

De korte nacht is iedereen snel vergeten. Op luchthaven Sheremetyevo worden we opgewacht door Nadia, onze gids die ons haar Moskou laat zien.

We hebben een middag de tijd in Moskou. ’s Avonds vertrekken we namelijk vanaf luchthaven Domodedovo naar onze volgende bestemming: Irkutsk, stad bij het Baikalmeer, midden in Siberië. De halve dag die we in Moskou hebben besteden we optimaal.

Aankomst in Moskou

Aan het begin van de middag rijden we van de luchthaven de stad Moskou in. Het is zondag dus het verkeer is iets rustiger dan normaal. Crèmekleurige gebouwen, in neoclassicistische stijl, geven de stad een statig aanzien. Het centrum biedt heel wat anders dan de sobere Sovjetbouw die je misschien zou verwachten.

Verhaal uit de Sovjettijd

Op weg naar het Rode Plein, wandelen we door een passage onder een drukke weg door vanaf onze parkeerplaats. Nadia vertelt over een vriendin uit Engeland die als toerist Moskou kwam bezoeken, vlak na de val van de Sovjetunie. Het was een chaotische periode waarin er nauwelijks iets te krijgen was in de winkels.

Met haar vriendin had Nadia door precies dezelfde passage gelopen. In die tijd zaten Moskovieten hier te bedelen. Haar vriendin had allerlei praktische producten meegenomen om weg te geven, zoals tandpasta en shampoo.

Ik vond het een mooi gebaar, maar tot mijn verbazing wist Nadia te vertellen dat de mensen niets van haar cadeautjes wilden hebben. Geld is wat ze wilden. Want met geld kwam vrijheid om te kopen wat ze wilden en nodig hadden.

Een hoek van het Rode Plein in Moskou op een mooie zondag

Flaneren bij het Rode Plein

Modern Moskou

Van die tijd van armoede lijkt vandaag de dag niets meer over te zijn. Het Rode Plein bruist van het leven. Families met kinderen en hippe Moskovieten paraderen over het beroemde plein. Niemand lijkt iets te kort te komen.

Gum, toen en nu

In de rij bij Sovjetrestaurant in warenhuis Gum, op het Rode Plein van Moskou

In de rij bij Sovjetrestaurant

We nemen een kijkje in Gum, het historische warenhuis aan het Rode Plein. In de Sovjettijd kon je hier voor een prikkie alles kopen. Tegenwoordig zijn de prijzen flink omhoog gegaan.

Zonder iets te kopen genieten we van de schitterende architectuur van het gebouw. Galerijen met winkels strekken zich uit over verschillende verdiepingen. Door het glazen dak stroomt het licht naar binnen. Ongelooflijk dat dit bouwwerk in de jaren ’90 van de 19e eeuw gebouwd is; meer dan 120 jaar geschiedenis!

We duiken nog even het verleden in als Nadia ons meeneemt naar een restaurant dat nog stamt uit de Sovjettijd: Kantina heet het. En jawel, hier rekenen ze bijna nog Sovjetprijzen! De rij begint al buiten, maar dat hoort natuurlijk helemaal bij de Sovjetervaring. Voor een klein prijsje lunchen we in echt Russische stijl.

Als alleenstaande moeder in Moskou

Tijdens het eten vertelt Nadia ons over haar leven. Ze woont met haar zoon bij haar moeder, in een appartement dat ze al sinds de Sovjettijd betrekken.

Als ik het me goed herinner is haar zoon 23 jaar oud. Hij heeft een vriendin en wil niets liever dan met haar samenwonen. Of moederlief even een appartement voor hem kan kopen. “Nee toch!” zeg ik. “Ja, dat is gebruikelijk hier in Moskou” vertelt Nadia.

Maar de huizenprijzen zijn gigantisch in Moskou. Al jaren staat Moskou in de top 5 van duurste steden ter wereld. Jonge mensen kunnen het niet opbrengen om zelf een appartement te kopen. Dus helpen de ouders hun kinderen mee.

Zelf hebben ouders vaak al decennia lang een appartement in hun bezit. Voor weinig geld hebben ze hun appartement kunnen kopen toen het communistische systeem inklapte. Omdat de woning vaak al is afbetaald hebben veel Moskovieten lage vaste lasten. En zo kunnen ze zich toch een leven in één van ’s werelds duurste steden veroorloven.

Maar als alleenstaande moeder verdient Nadia niet genoeg om een appartement voor haar zoon te kunnen kopen. Zeker niet voor de huidige prijzen. “De nieuwe generatie is verwend” zegt ze. “Hij moet eerst maar eens leren werken”.

Wachter bij het monument voro de onbekende soldaat in Moskou

Op wacht

Eeuwige vlam

Vlak naast het Rode Plein, tegen één van de muren van het Kremlin, bevindt zich het monument voor de onbekende soldaat. Overal in Rusland vind je monumenten zoals deze, met een eeuwige vlam die brandt voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Ik neem een aantal reizigers mee om de soldaten die daar op wacht staan te bekijken. Net als bij de Tower of London, staan de soldaten hier onbewogen, met een stalen gezicht. Heel indrukwekkend.

 

De kleurrijke Basiliuskathedraal

Iedereen is natuurlijk onder de indruk van de iconische St. Basilius kathedraal, die het Rode Plein aan de zuidzijde domineert. Nadia vertelt ons hoe deze kathedraal eigenlijk opgebouwd is uit verschillende kerken.

De eerste, middelste kerk werd gebouwd in 1560 om een overwinning van Iwan de Verschrikkelijke op de Tataren te eren. In latere jaren werden er kerken naast gebouwd, die weer later met elkaar verbonden werden. Zo werd deze opmerkelijk kathedraal gevormd.

Wandelen langs de muren en torens van het Novodevichyklooster in Moskou

Oase van rust

Het Novodevichyklooster

Een kilometer of vijf ten zuidwesten van het Rode Plein maken we bij het Novodevichyklooster onze laatste stop. Nadia vertelt dat dit het belangrijkste klooster was voor dames van nobele afkomst.

We wandelen rond de muren. We zijn te laat om het klooster van binnen te kunnen bekijken, de poorten worden net gesloten. Maar we kunnen wel nog een kijkje nemen op de binnenplaats. Het klooster oogt als een oase van rust, te midden van de drukke stad.

De Russen en het buitenleven

We vervolgen onze weg naar de luchthaven. Terwijl we de stad uitrijden zien we een gigantische file stilstaande auto’s, die de stad in willen. Nadia en de chauffeur wisselen bezorgde woorden met elkaar uit. Zij moeten straks aansluiten in deze file, nadat ze ons hebben afgezet op de luchthaven.

Nadia vertelt dat veel mensen buiten de stad een datcha hebben, waar ze in het weekend verblijven. Een datcha is een buitenhuisje. Meestal is het heel eenvoudig, met een moestuintje erbij. Mensen uit de stad verblijven er graag voor het buitenleven, het contact met de natuur.

Sommige mensen verblijven de hele zomer in hun datcha. Maar de meeste mensen, die maandag weer gewoon aan het werk moeten, keren op zondag weer terug naar de stad. Nou, dat is te zien. Kilometers auto’s staan stil.

Vertrek met een nachtvlucht

Vertrek uit Moskou

Afscheid van Moskou

We komen op tijd aan op luchthaven Domodedovo voor onze vlucht naar Irkutsk.

Na een hartelijk afscheid van Nadia en onze chauffeur (en een mooie fooi, die het aansluiten in de file hopelijk wat verzacht), vliegen we door de nacht naar onze volgende bestemming: Het Baikalmeer.

 

Een bijzonder vervolg van de reis

Later zullen we vanaf het Baikalmeer doorreizen met de Transsiberië Express naar Vladivostok, eindstation in het verre oosten. Maar niet voor ons! Wij zullen namelijk verder reizen per trein vanuit Rusland de grens over naar Noord-Korea. Als echte specialist voor de Transsiberië Express en Noord-Korea zijn wij de enige reisorganisatie die in staat is om deze route aan te bieden.

Na een uitgebreide rondreis door het ongerepte noorden en het meer ontwikkelde centrum van Noord-Korea, reizen we per trein door naar de Chinese grensstad Dandong. We eindigen de reis in Beijing, vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam.

Wil jij ook naar Moskou?

Met onze bouwstenen kunnen je zelf jouw ideale Transsiberië reis samenstellen. Moskou mag daarin natuurlijk niet ontbreken. Klik hier om Bouwsteen Moskou te bekijken. Je kunt hier ook onze optionele excursies terugvinden.

Lees meer verhalen