Transmongolië Express van Irkutsk naar Beijing

Transmongolië Express ervaring

Reisspecialist Leonieke reisde met de Transmongolië Express van Irkutsk naar Beijing (2013)

Nadat ik in 2009 van Irkutsk naar Moskou gereisd heb, wilde ik graag mijn route vervolgen. Dus was het tijd om een reis te gaan maken van Irkutsk naar Beijing met de Transmongolië Express.

Dit is de route van de Transmongolië Express, want dat wist ik zeker ik wilde minimaal een week in Mongolië verblijven. Na alle reizen die ik dit jaar samengesteld heb voor onze reizigers wilde ik zelf ook zeker een bezoek brengen aan dit bijzonder land.

Vrijdag 6 september ben ik vanaf Amsterdam naar Moskou gevlogen met de KLM. Hier overnacht ik één nacht. Op zaterdag zal ik doorvliegen naar Irkutsk waar ik op zondag om 05:00 in de ochtend aankom. Hello jetleg!! Irkutsk ligt namelijk op +7 dus word even doorzetten vandaag.

Irktusl & Listvyanka

Ik word opgehaald van de luchthaven en naar Listvyanka gebracht, een klein dorp aan de oevers van het Baikalmeer. Hier zal ik twee nachten verblijven in een klein pensionnetje. Deze dag heb ik nog niet ingevuld en ga kijken of hotel nog leuke tours aanbied en anders vermaak ik me vast wel.
De volgende dag staat er een wandeling van zo’n 6 tot 7 kilometer gepland, deze wandeling ga ik samen met een gids doen. Na twee nachten aan het Baikalmeer wordt het tijd om door te reizen. Ik word opgehaald en zal via het Taltsy Hout-Architectuur museum naar Irkutsk gebracht worden. De trein naar Ulan Bator vertrekt om 22:10 dus ik heb nog wel even om door Irkutsk heen te lopen en uiteraard inkopen te doen op de centrale markt. Hier kan je allemaal lekkers halen voor tijdens de treinreis. De trein van Irkutsk naar Ulan Bator beschikt namelijk niet over een restauratie wagon zoals alle andere treinen. Dus mezelf even lekker verwennen.

Mongolië

Na twee nachten heerlijk ontspannen in de trein te hebben gezeten kom ik om 06:10 aan in Ulan Bator. Hier zal ik opgehaald worden en naar het hostel van onze agent gebracht worden. Ik kan hier weer even douchen en rustig ontbijten. Daarna zal ik me aansluiten bij een 4-daage groepsreis. Bestemming nog onbekend. Wel zal dit een hele ervaring worden, tijdens deze rondreis zullen de omstandigheden onderweg wat primitiever zijn dus het zou zomaar kunnen dat er 4 dagen niet gedoucht kan worden en het toilet een gat in de grond is. Ik ben heel erg benieuwd wat me allemaal te wachten staat.

Na de rondreis zal ik 1 nacht in Ulan Bator verblijven voordat ik een bezoek zal gaan brengen een nationaal park Terelj. Hier kan ik me weer even lekker opfrissen en bijkomen van alle indrukken van de eerste vier dagen.

Ik word opgehaald bij mijn hotel om door te reizen naar Nationaal Park Terelj. Samen met een gids en chauffeur zal ik twee nachten doorbrengen in dit Nationaal Park.

Daarna weer terug naar Ulan Bator voor mijn laatste nachtje in Mongolië. De volgende dag stap ik op de trein richting China. Eerste stop zal Datong zijn.

China: Datong & Beijing

Als ik na één nacht in de trein aankom op het station van Datong zal ik opgehaald worden door een prive gids en chauffeur en reizen we meteen naar het Hangende Klooster, het bijzondere aan dit klooster is dat het in dienst staat van de drie meest invloedrijke stromingen in de Chinese filosofie, het Boeddhisme, Confucianisme en het Taoïsme. Daarbij is het klooster een architectonisch meesterwerk doordat het in de rotsen gebouwd is. Daarna zal ik een bezoek brengen aan de Yungang grotten, hier staan zo’n 51.000 beelden van Boeddha’s en Boddhisattva’s. De beelden zijn van enkele centimeters tot 18 meter hoog.

Na een nacht Datong reis ik naar het eindpunt van mijn de reis; Beijing. Ik verblijf in een traditioneel Courtyard hotel in de oude hutong wijken van Beijing. De dagen hier zijn al redelijk gevuld. Ik zal uiteraard een theeceremonie bijwonen, een wandeling door de hutongs maken onder begeleiding van een van onze partners en uiteraard het hoogtepunt; een bezoek aan de Chinese Muur bij Jinshanling zo’n 2,5 rijden buiten Beijing.

Na 18 dagen reizen stap ik vol van alle indrukken aan boord van de directe vlucht huiswaarts met de KLM.

Lees meer verhalen