Treinreis van 9300 kilometer

Reisperiode: April 2013
Jouw Transsiberië reizigers: Joke en John
Vakantiebestemming: Rusland
Bouwstenen: Moskou, Baikalmeer en Vladivostok
Reisduur: 15 dagen


Onze reis van Moskou naar Vladivostok van 26 april tot 12 mei 2013.

Samen met mijn broer is mijn droom ooit deze reis te maken uitgekomen.

Maar waar moet je zoiets boeken?? Gelukkig zijn wij bij Your Planet terechtgekomen en hebben daar geen enkele spijt van. Het was tot in de puntjes verzorgd.


Rusland

Transsiberië Express, Rusland, Moskou, Rode Plein

Moskou

Eerst 2 dagen in Moskou alvorens wij ons in het treinavontuur zouden storten.
We zijn keurig op het vliegveld opgehaald om ons naar het Hotel te brengen. Moskou is een heel leuke stad om een paar dagen te vertoeven. Je kunt de bezienswaardigheden per voet en gedeeltelijk met de metro in een paar dagen bekijken. Ik ben een beetje verliefd op het rode plein met aangrenzend het Kremlin.

De metro is op zich al een bezoek aan Moskou waard, met zijn prachtige mozaïeken, ramen en roltrappen die duizelingwekkend hoog zijn.

De treinreis

En daar was dan de dag dat we op de trein gingen. Een beetje zenuwachtig hoe het allemaal zou gaan. Bij wie zitten wij en kunnen wij de goede trein wel vinden….etc. Ons eerste gedeelte van de reis tot het Baikalmeer hebben wij de coupe 2 nachten met een jong stel uit Nederland gedeeld en de rest van de reis dus ook het tweede gedeelte met Russen, die het eigenlijk maar bizar vinden dat je voor zo’n lange tijd in een trein gaat zitten.

Maar wij vonden het heerlijk en een avontuur. Je weet van tevoren dat het kamperen in de trein is, dus daar moet je gewoon tegen kunnen. Geen Rus spreekt een woord buiten de grens, maar dat maakt het ook weer spannend. Handen en voeten een potlood met papier doet wonderen.

De eerste stops verwachten wij de dames met het zelfgemaakte eten op de perrons, maar dat was pas op de 3e dag. Niet voor de toeristen, die kopen er het minst, maar zij staan daar voor de lokale bevolking die eten bij hen koopt. Heerlijke broodjes, ballen gehakt, eieren, zuur van alles en nog wat.

Wij hebben gewoon maar wat genomen om het uit te proberen en het was allemaal prima. In Rusland worden geen gekke dingen gegeten. Als de dames er niet zijn, heb je ook kleine kioskjes waar je broodjes, drinken en koekjes kan kopen. Maar natuurlijk kan je ook van alles zelf meenemen.
Oploskoffie en thee en noedels, want er is altijd heet water (een Samovar) in de wagon van je coupe.

Siberië

Transsiberië Express, Siberië, BaikalmeerBaikalmeer

Het landschap trekt zich eindeloos aan je voorbij en voordat je het weet is de dag om. Het helpt ook dat je in de loop van de reis elke dag een uur inlevert. En je slaapt heerlijk op het bewegen van de trein. Na vier en een halve dag zijn wij In Irkutsk aangekomen bij het Baikalmeer. Weer stond er iemand op ons te wachten om ons naar Listvyanka te brengen, wat aan het Baikalmeer ligt. Daar hebben wij in een houten pension gelogeerd waar het goed vertoeven was.

Het dorp lig in drie valleien tegen een berg aan. Het meer was nog bevroren, wat het koud maakte door de wind. Maar wij hebben heerlijk door het dorp gewandeld. Je ziet dan hoe de Rus woont en leeft. Een geheel andere wereld dan die wij kennen. Buitendien is ook fijn even uit de trein te zijn. De eerste paar uur moet je weer aarden, je waggelt dan een beetje door het wiebelen van de trein.
Na twee nachten goed verzorgt daar te zijn geweest weer keurig opgehaald om naar Irkutsk te gaan, maar onderweg hebben wij met een gids een openluchtmuseum bezocht. Wij hadden daar niet veel zin in, maar uiteindelijk was het een groot succes.

Transsiberië Express, Siberië, Baikalmeer, ListvyankaOnze gids Natasja was geweldig en zij sprak Engels!!! Dus eindelijk konden wij van alles vragen en zij heeft ons ook van alles verteld over de Rus, Rusland en het communistische Rusland en het Rusland van nu. Hoe de vrouwen omgaan met de problemen van hun mannen die geen werk kunnen vinden en veel alcoholist zijn.

Wij waren zeer enthousiast over dit uitstapje. Nog een dag in Irkutsk rondgedwaald, maar dat is niet echt bijzonder. Een dag is genoeg.

Weer verder met de Transsiberië Express

Nog drie dagen in de trein naar Vladivostok stonden ons te wachten. We hadden er helemaal zin in. Heerlijk en bijzonder ook om dit grote land 9300 km te doorkruisen met de trein. Wij bleken de enige toerist in de trein. Van de ene bevolkingsgroep naar de andere. Wat je ook in de trein merkt.

De Russen uit het westen zijn een beetje nors. Spreek je geen Russisch dan heb je pech. Maar de bevolking van Siberië is veel gezelliger en wilt je graag leren kennen. Wij hebben Victor uit Mongolië in onze coupe gehad. Een lieve man die geprobeerd heeft met ons te communiceren. Wat redelijk gelukt is. En goudtand (zo noemde wij een van de passagiers vanwege zijn gouden tand) die was ook heel vriendelijk en nieuwsgierig naar ons.

Terug in Rusland

Vladivostok

Aangekomen in Vladivostok was een bijzondere ervaring, wetende dat deze stad pas sinds 1992 bereikbaar is voor toeristen. Weer keurig opgehaald en naar ons Hotel gebracht. Een wat vervallen Hotel, wat typerend voor Rusland is. Alles is vervallen. Langs de spoorlijn zijn vele fabrieken en industrieën die er als een ruïne bijstaan.

Transsiberië Express, Rusland, Vladivostok, Marinehaven

Dorpjes eromheen met elk zijn eigen moestuintje, want werk is er niet. Gebouwen die half afgemaakt zijn en de bouwmaterialen staan te verroesten. Maar goed het was 9 mei en een bevrijdingsfeestdag in Moskou. Wij hebben ons er ingestort.

Geweldig als enige toerist flink om ons heen kijkend bij de bier en eettentjes hebben wij ons kostelijk vermaakt. En natuurlijk de marinehaven de volgende dag. Spannend hoor wij waanden ons 007 als wij een foto maakte.

Al met al een geweldige reis, die bij ons in de top tien op nummer 1 staat.

Lees meer verhalen